vineri, 4 ianuarie 2013

Competitia zilnica o apocalipsa moderna




Spuneam recent ca in vacantele cu ocazia sarbatorilor de iarna incarcarea energetica colectiva produce acea stare de bine pe care nu o putem trai si cu alte ocazii. Suntem deasupra trairilor zilnice  si nu este bine ,de aceea sfarsitul acestor sarbatori ne intristeaza atat de mult si daca aceasta tristete se combina si cu lipsurile materiale care sunt aproape inevitabile ,soarta  noastra pare cruda .  Pe acest fond de tristete dezbaterile publice care nu prefigureaza  o speranta au un rol catastrofal si simti ca apocalipsa este prezenta in fiecare zi, nu trebuie sa vina intr-o zi anume.
Daca mai aveam o supapa de refulare iluzia ca traim intr-un regim democratic ,care a fost spulberata brutal cu ocazia referendumului din 2012 ,desfiintand insusi ideea  ,, ca suntem romani aici pe veci stapani “ (semnificatia imnului Romaniei).
Dandu-ne sentimentul ca Romania la intrarea in UE a cumparat doar caietul de sarcini  si nu a cerut macar sa vada si caietul de drepturi.
,, Nu poti sa navighezi pe o corabie cu panze impotriva vantului .Dar poti sa manevrezi velele in asa fel incat  sa ajungi in portul dorit.” Oamenii sunt velele , intebarea , care ramane fara raspuns. ,este :care este portul dorit?
Dumnezeul din noi ne indeamna sa-i intelegi pe oameni , pentru ca daca nu-i intelegi ,nu-i poti ierta si daca nu-i poti ierta,  nu-i poti iubi . Daca nu-i poti iubi sau tolera apare ura .
 Ura este instrumentul cu care poti sa distrugi orice, inclusiv pe tine.
Chiar daca crestinismul ne invata sa nu judeci pe nimeni pana nu incerci sa-l intelegi , sa- l asculti dandu-i sansa sa-si motiveze faptele, caci daca nu-ti linistesti sufletul, nu poti sa-ti limpezesti mintea  si nu poti ierta .
Comunismul este un astfel de exemplu ,a rezistat atatia  ani  pentru ca a diminuat competitia intre oameni ,micsorand  discrepantele sociale , oamenii nu se urau intre ei .
A clacat pentru ca competitia s-a mutat in raportul lor cu conducatorul unic , care le stia pe toate,  le hotara pe toate.
 Ura  a fost astfel dirijata catre un singur om , el era in competitie cu toata lumea si cu poporul roman si cu partenerii externi.
Cand aceasta ura a atins punctul critic,sistemul a cazut.
Ura a reinviat  , pastrand proportiile in alt conducator- jucator  care nu a mai avut aceleasi puteri si a folosit invrajbirea intre  clase, profesii , intre  proprii aliati , intre institutii etc.
Reactia a fost ferma , votul impotriva urzupatorului de la referendum si parlamentare a fost un raspuns clar dat de popor . Coabitarea cu un astfel de personaj (omul cel mai urat ) , chiar daca institutional este o normalitate , poate avea efecte imprevizibile .
Daca reusesti sa indrepti raul facut nu vor exista urmari , memoria colectiva este scurta , dar daca nu reusesti  , vei deconta tu costul aceste uri.
Sincer , masurile anuntate nu prefigureaza decat o conservare a austeritatii , cresterea puterii de cumparare in raport cu inflatia produsa de cresterea preturilor la utilitati .
 Nu am auzit de masurile de relansare economica  si atragerea investitorilor (locuri de munca) prin relaxare fiscala, asa cum s-a promis inainte de alegeri.
Nu pot sa judec , nu avem date concrete privind situatia anului 2013, o fi bine ,o fi rau ?
 Dar pot preciza ca ura exista si asupra clasei politice (marirea parlamentului si a guvernului  nu a facut decat sa acutizeze aceasta ura).
Boboteaza sarbatorea spalarea pacatelor iar Pastele probeaza ca sacrificiul suprem facut cu credinta din iubire pentru mantuirea pacatelor  a adus nemurirea , trecerea de la o viata la alta cu ajutorul luminii , sunt ultimile bastioane ale rezistentei romanilor la sclavia in care ne-a vandut clasa politica.
Intrebarea ramane-  cand vor  merita politicienii sa fie botezati ?
Taranul  roman nu se mai intreaba,  el traieste cu vremea si nu cu ceasul . Asteapta sa-l izbaveasca moartea ,daca are bunul simt sa vina dupa ce si-a pus totul in ordine , sa se impace cu vecinii,  si-a facut datoria fata de copii-  spune Dan Puric , precizand ca de la Daci incoace taranul roman are coparseul in curte .
Impacarea  cu soarta l-a scos din cursa ,cei care traiesc cu ceasul asteapta ziua de maine ca pe o competitie pe care trebui sa o castige .
De fapt ce este ziua de maine decat amintirea zilei de astazi si visul zilei care urmeaza. (poimaine).
Dar daca nu poti avea smerenia si seninatatea din priviri ,asa cum o au oamenii simpli, cei inpacati cu soarta care traiesc spiritual mai intens decat cei care sunt sclavii poftelor si a somacului, te bucuri de viata ?
Pentru ca unii traiesc si muncesc la tinerete sa adune averi pierzandu-si sanatatea si apoi le cheltuie ca sa-si recapete sanatatea. Sunt ata de ingrijorati pentru viitor ,incat nu se pot bucura de prezent. Rezultatul este ca nu traiesc nici inprezent ,nici in viitor.Traiesc ca si cum nu ar muri ncio data  si mor fara sa traiasca cu adevarat vreodata.
Nu uitati sa traiti ca sa iubiti oamenii .
,,Folositi lucrurile si iubiti oamenii.Nu iubiti lucrurile si folositi oamenii.”
Cred ca rezistenta la romani in fata incercarilor la care sunt pusi si care ii intaresc , este data de puterea credintei prin care se regenereaza ,se ridica deasupra nevoilor si grijilor si merg mai departe ,de aceea nu pot fi dominati de nimeni , chiar daca conducatorii i-au vandut .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu