vineri, 9 decembrie 2011

Balbe domnilor guvernanti.

Regula este ca soarele nu rasare ca sa apuna,ci rasare pentru ca sa lumineze pana apune. 

Balbele guvernului au devenit proverbiale, fac  parte din cutuma de fiecare zi. Nu mai mira pe nimeni ca guvernanti se duc in Parlament  cu o lege, care prevede inghetarea salariilor si pensiilor ,pe care Curtea Constitutionala o considera legala(aceias  curte, care validase legea salizarii unice trecuta in Parlament prin asumarea raspunderi si care in 2010 aceptau , ca exista o situatie speciala care poate motiva diminuarea salariilor pentru o perioada de maxim sase luni.) Vin acum, sa spuna ca se vor marii asa putin salariile , doar pentru electoratul care ii mai agreaza conform ultimului sondaj de opinie ,sau poate fi mituit mai usor si mai ieftin. . Noutatea in materie de balbe ,  este ca guvernul, contrazicandu-se propune acum o crestere a salariului minim pe economie care desfinteaza principiile salarizarii unice ,blocata de situatia speciala.
Ridicolul constand in faptul ca prin lege iar se fac defirentieri intre cei care au salariul minim si ceilalti salariati prin cresterea propusa, sau prin facilitate in impozitare pentru cei care au salariul mai mare decat 1000lei brut ,adica in net de aproximativ 700lei.Public, in acest moment este doar un proiect de hotarare a guvernului, care propune marirea salariului minim pe economie.
Fara nici un fundament economic .Adica fara  o explicatie, daca in Legea Bugetului pe anul 2012 sa avut in vedere aceste majorari de salarii. Cheltuiala poate fi considerate nesemnificativa, dar fiind foarte multi salarizati cu salariul mimnim pe economie  in final reprezinta o suma. Daca la aceasta se va adauga si scaderea veniturilor la bugetul consilidat, prin reducerea sau scutirea unui impozit suma devine considerabila,De unde se va suporta?
Alta balba , am consumat sau nu ultimul imprumut de la FMI, luat pentru situatia in care nu ne mai putem finanta de la banci (recunoastem ca ne finantam in continuare din imprumuturi)cu toate ca anuntam crestere economica de 4%si propunem deficit in viitorul buget de 1,9%.Buget cu finantare la sanatate la acelas nivel a anului in curs (dovedita insuficienta argumentul fiind introducerea coplatii),care scade presiunea de pe Casa Asigurarilor de Sanatate si-o muta pe cetatean .Educatia urmand sa fie finantata la un minim istoric de 2%,dar finantand in continuare investiile oligarhiei  si ascultatorii nostri permanenti serviciile secrete. Domnul Croitorul spune ca acea ,,rezerva “din BNR ne poate acoperii pentru patru luni, presedintele spune ca europenii vor plati scump ca nu s-au imprumutat  cand dobanzile erau mici.Tot presedintele spunea ca indiferent de deciziile Curti Constitutionale nu sunt bani pentru mariri salariale si ca salariile vor ramane inghetate. Presedintele inainte de a pleca la Bruxelles ne-a tinut o lectie privind seriozitate reformelor guvernului,promitand ca va sustine la summit o varianta proprie privind viitorul uniuni, cu toate ca situatia actuala a Romania nu face obiectul discutiei . Datoria suverana nu a deposit inca  60% din PIB  si nu suntem nici aderati la moneda euro.Dar nu a spus nici un cuvant privind o decizie importanta ce se va lua aderarea sau nu a Romaniei la spatiul Schengen. Aceasta este o reala miza  la acest summit pentru noi .Evident soarta europei este foarte importanta dar oricum se va decide nu vom fi afectati mai mult decat tarile din zona euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu