marți, 31 iulie 2012

Comentarii la coltul strazi


Am vazut un articol al  unui domn care semneza Ovidiu in care isi face un rechizitoriu personal in care-si prezinta punctul  de vedere privind viata politica romaneasca in general .Notabila de altfel aceasta intiativa ca exercitiu al dreptului la libera exprimare ,chiar apreciez anumite puncte de vedere ale domniei sale.

Dar pentru ca face un melanj de notiuni pe care nu cred ca le stapaneste, am considerat ca este necesar sa intervin. Domnia sa  explica atitudinea sa la acest referendum facand un rechizitoriu clasei politica ,spunand;

,,În fond, am stat acasă exact cu scopul de a invalida referendumul pentru ca Traian Băsescu să își continue mandatul de președinte. Din această perspectivă sunt băsist. Însă nu-mi asum nici acuzele, nici laudele. Pe acestea vreau să le lămuresc.

Nu înțeleg democrația, că majoritatea decide. Îmi pare rău pentru voi, dar nu înțelegeți ce înseamnă democrație. O confundați cu un amestec de demagogie și tirania majorității. Democrația constituțională este clădită pe statul de drept, adică are reguli care protejează drepturile oricărei minorități, ale oricărui individ, de abuzurile celor mulți. Majoritatea decide, dar doar în limitele acestor reguli. Acesta a fost unul dintre acele cazuri în care regulile au protejat minoritatea din care fac eu parte de domnia bunului plac al grupului vostru mai numeros. Nu vi s-a părut, chiar nu am spus majoritate, pentru că, să ne amintim, nu ați fost majoritari, ci doar vreo 40%.’’



.Nu domnule , democratia  este un concept care  impune  demos-popor , cratos –putere, adica puterea poporului, care prin definitie DEX POPOR

( ,, Formă istorică de comunitate umană, superioară tribului și anterioară națiunii, ai cărei membri locuiesc pe același teritoriu, vorbesc aceeași limbă și au aceeași tradiție culturală’”).Deci nu vorbim de impunerea unei majoritati sau protejarea unei minoritati in acest caz  . Constitutia este cea in care exercitarea puterii poporului (suveranitatea lui), sunt prevazute drepturile individuale si cele colective (de protectie a unor minoritati la dreptul de repezentare , delegare ,  in puterile statului  si modului de acces  la institutiilor statului, in care putem vorbi de drepturile minoritatilor sau a indivizilor.Constitutia prevede  ca Romania este stat de drept ,democratic si social in care demnitatea omului ,drepturile si libertatile cetatenilor libera dezvoltatre a personalitatii umane ,dreptul la pluralismul politic reprezinta valori supreme. Constitutia prevede la

 Art. 2, (1) Suveranitatea nationala  apartine poporului care o exercita prin organele sale reprezentative ,constituite prin alegeri libere ,periodice si corecte, precum si prin referendum.

 Referendumul este o institutie constitutionala  deoarece este reglementat prin lege si exercita autoritatea legii.

 (2)Nici un grup si nici o persoana nu poate exercita suveranitatea in nume propriu”’.

. Art. 4. Unitatea poporului si egalitatea intre cetateni.

(1)Statul are ca fundamet unitatea poporului roman si solidaritatea  intre  cetateni sai.

(2)Romania este patria comuna si indivizibila a tuturor cetatenilor sai .  Statul de drept inseamna suprematia legii si se bazeaza pe cateva principi . Pluralism si toleranta , pentru a se putea exercita pluralismul de idei . Separarea puterilor Statului si limitarea puterilor prin monitorizare reciproca .Inexpunabilitatea proprietatilor , raportul intre domeniul public si cel privat , raportul intre stabilitate si nevoia de schimbare  etc.

  O treapta noua, superioara a civilizatiei moderne o reprezinta afirmarea statului de drept, a statului care îsi exercita atributiile proprii pe temeiul legilor.

Conform Art 1 alin (4) din Constitutie ,,Statul se organizeaza potrivit principiilor separatiei si echilibrul  puterilor -legislativa , executiva, judecatoreasca in cadrul democratiei constitutionale.

Daca cineva doreste sa se documenteze  si cauta pe net, principiile statului de drept, va gasi:

,,Un stat de drept, în forma incipienta, a existat înca din antichitate. În forma clasica, îl întâlnim odata cu epoca moderna, când s-au impus o serie de principii în viata sociala care asigurau functionalitatea  societatilor democratice ca atare.

 Înca de la începutul existentei sale, statul de drept se bazeaza pe principiul separatiei puterilor.

            Statul de drept îsi exercita puterea în conformitate cu legea  si are la baza activitatii sale o serie de trasaturi precum:

1.      un cadru legislativ adecvat, care sa reglementeze raporturile sociale dintre membrii societatii în totalitatea lor, iar toti cetatenii, indiferent de pozitia lor sociala sau politica, sa fie egali în fata legii, sa respecte legea ca element suprem în stat; legea este un principiu de baza (fundamental) al statului de drept;

2.      organele puterii de stat, centrale si locale, sa fie alese de cetateni, prin vot universal, direct si secret, pe baza unor optiuni ale pluralismului politic;

3.      separatia puterilor în stat: parlamentul sa constituie puterea legislativa, guvernul puterea executiva, iar puterea judecatoreasca sa vegheze la respectarea legilor si sanctionarea încalcarii lor;

4.      datoria guvernului si a autoritatii politice de a se conforma Constitutiei si de a actiona conform legii;

5.      delimitarea clara, precisa între stat si partidele politice;

6.      fortele militare si politia sa fie plasate sub controlul autoritatii civile, în fata careia sunt raspunzatoare;

7.      circulatia libera a informatiei si persoanelor, dreptul la libera exprimare si organizare politica si profesionala a tuturor cetatenilor, în conformitate cu legea, care sa faca controlul puterii politice în societatea civila;

8.      respectarea drepturilor omului în conformitate cu prevederile internationale consacrate

Cu privire la esenta, menirea si forma de manifestare a statului, în literatura de specialitate exista o multime de doctrine, dintre care retinem:

1.doctrina statului de drept, care a aparut la începutul epocii moderne, în perioada iluminista, având ca principali reprezentanti pe Montesquieu si Rousseau, iar în contemporaneitate este împartasita atât de majoritatea politologilor, cât si de oameni politici. Pornind de la lege, statul de drept se bazeaza pe:

- separarea puterilor în stat;

- alegerea libera a organelor puterii politice în conditiile pluralismului politic;

- libertatea de exprimare si organizare.

2.doctrina statului bunastarii generale (sau al "abundentei"), în care statul este plasat deasupra claselor sociale. Doctrina amintita sustine ca aparatul de stat din tarile dezvoltate ( SUA, Japonia, Europa Occidentala) si-ar fi asigurat potentialitatile stabilizatoare, care devin un factor al echilibrului si dezvoltarii întregii societati, al reglementarii si organizarii sociale. Aparatul de stat apare ca fiind arbitru animator si integrator al vointelor de dezvoltare economica si sociala ale cetatenilor, arbitru însusi al dezvoltarii.

      Statul de drept al regimului Basescu , este in fapt corespunzator unui compromis intre cele doua forme, lund de la fiecare ceea ce le convine .Imprumuta conceptul in care statul se plaseaza deasupra claselor sociale, aparandu-se fata de ele prin invocarea statului de drept,separarea puterilor in stat si investirea lor prin alegeri libere,incalcand Art. 1 alin (3) din Constitutie ;,,Romania este stat de drept ,democratic si social , in care demnitatea omului ,drepturile si libertatile cetatenilor ,libera dezvoltare a persoanalitati umane , dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme’’. 

.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu