miercuri, 11 iulie 2012

Unicul sens al existentei umane este libertatea


Unicul sens al existentei umane este libertatea


"Libertatea nu incape in orice suflet. Sunt suflete servile din nastere, care nu stiu sa pretuiasca libertatea, unicul sens al existentei umane."
,,Am invatat ca viata iti poate fi schimbata in cateva ore de catre oameni care nu te cunosc,, . Octavian Paler,,Timpul deschide ochii, vindeca ranile.Dar nu te face sa uiti cine ti-a facut rau. Poti sa prostesti unii oameni tot timpul si toti oamenii un timp ,dar nu poti sa prostesti toti oamenii tot timpul,, AV. HURMUZ AZNAVORIAN
Putem  discuta  despre  lovitura  de  stat, despre derapajele statului de drept ,despre  derapajele  democratiei , putem  discuta  despre  orice si o vom face cu siguranta. Dar cred ca adevarata discutie ar trebui sa fie despre interese ,cum se manifesta ele si cum se confrunta ele. Prima  reactie  a  portocaliilor  a fost sa-si schimbe culoarea  si  sa se albesca. Albul-  simbolul curateniei .Dar si-n alb au ramas la fel de ipocriti si demagogi .Ma intreb daca albul mudarit de ei are vre-o vina? Evident  ca nu. Am aflat recent ca mediul ,,academic ,, ii sustine.  AU vrut sa spuna ca sunt  sustinuti  de  anumite interese din mediul academic,  .Probabil ca vom afla curand care sunt acestea, dar ,repet, este vorba despre interese  neasumate. Omul este o fiinta rationala care nu actioneaza instinctiv ,el actioneaza asa cum interesul sau  constiinta ii dicteaza.In sufletele servile din nastere ,libertatea  de  a-si  asuma  ce cred ,ce doresc ,fireasca de altfel fiintei umane,  nu incape.
Am folosit cuvantul ipocrizie,  caracter ipocrit; lipsă de sinceritate; fățărnicie; falsitate; duplicitate- aceasta este definitia din DEX, am redat exact pentru ca nu cumva ilustrii sa nu inteleaga la ce ma refer. Academicienii sunt oamenii ocupati si iubesc  acribia si acuratetea.
Ipocrizie in sensul ca un plagiator  ajuns intr-o functie de stat importanta care ne poate influenta viata este de nedorit ,poate  fi de neacceptat si pot intelege aceasta. Dar cand il reclami la cancelariile europene .Nu pentru ca acestea nu ar fi aflat ,nu pentru ca nu ar avea cine sa-i informeze,nu.Pentru a demonstra zelul fata de seful statului care este o somitate (tiganca imputita,pasarica,gauzari....etc) este un intelectual impreuna cu tot neamul, un om de valoare academica.Un adevarat matelot stie sa bea whisky, stie sa suteasca case, stie sa organizeze un sistem mafiot in care romanul de rand sa creada ca este infometat de criza.
Iar,, intelectualii,baietii destepti (din energie ,economie,guvern,parlament) si academicienii ,,lui, pot fi sacrificati sa incaseze in trei ani cat a cheltuit Romania in toate guvernrile de dupa revolutie. Este o performanta incontestabila. Aici intervine un prim conflict de interese, cred ca este firesc ca cei sacrificati, umiliti, izgoniti sa aibe alte interese.Trimiterea sefului la judecata , nu convine.Intrebarea este ,cui nu convine? Dupa cum am vazut , unor diplomati,unor curti europene ,dar in special americanilor.Scenariile pe care le folosesc  si actorii din scenarii sunt efemere ,interesele raman.Daca noii guvernanti nu au abilitatea de a le identifica si sa le ocoleasca elegant ,risca aceeasi soarta.
Demagogia, combinata cu iporizia este singura lor arma. Înșelarea opiniei publice prin promisiuni mincinoase, discursuri bombastice etc., practicată de cineva pentru  a-și crea popularitate este definitia demagogiei.
Tot ce au facut  si-n perioada in care au guvernat .Sustinand ca s-au sacrificat  luand masurile necesare si corecte de austeritate pentru romani si care in fapt  de prosperitate pentru ei, se pot defini prin cele doua epitete. Lovitura de stat ,care era data de o majoritate legitima a parlamentului,recunoscuta a fi constitutionala de catre Curtea Constitutionala, pana la modul de desfasurare a referendumului. Stiind bine ca un guvern (un executiv) , nu poate aplica decat legile votate in parlament ,nu poate organiza referendumul dupa o lege care ar urma sa fie modificata,tocmai pentru ca nu exista modificarea. Stiind foarte bine ca nu guvernul sau parlamentul pot valida referendumul ci Curtea Constitutionala. Improsca tot felul de afirmatii care nu au rolul decat de a induce o suspiciune si de a crea adversitate fata de actuala putere. Interesul de a-l pastra pe Basescu este foarte mare, mai ales ca mare parte din ei risca puscaria. Interesul guvernului este de a fi last sa lucreze, ceea ce a si inceput sa faca : ordine in cheltuirea banului statului(finantarile taiate investitiilor aberante de tip Udrea,finantarilor pentru reprezentarea in justitie,a cheltuielilor  de protocol, a amenzilor pentru intarzieri in investitiile pentru infrastructura,a maririi salariilor si pensiilor,auditelor din ministere etc), cautare unor solutii de a utiliza fondurile europene si solutii de a scadea fiscalitatea.
,,Romanului ii este greu pana se apuca de treaba,ca de lasat usor se lasa,,(Ion Creanga).
,Nefericirea oamenilor vine de la faptul ca usor se lasa pacaliti,,(Tudor Arghezi).
,,Aminteste-ti mereu ca pentru lume esti nimeni.Dar pentru cineva anume esti totul.Iubeste victoriile si aceepta infrangerile.Invata din ele si continua sa lupti,,.
Pentru ca pentru acei oameni pentru care nu contezi,conteaza ceea ce tu faci ,dar mai ales pentru persoana pentru care tu esti totul.
Tine minte in aceasta batalie interesul tau conteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu