marți, 10 ianuarie 2012

Romania in 2012

„Reforma de tip european continua”, spune premierul si reprezentantii puterii .Remarca mea este ca Europa se afla in colaps si noi ne grabim sa nu-l ratam. In acest sens exista doua calendare: unul al puterii si celalalt al opozitiei. Puterea isi vede de  proiectele PD-L:  de modernizare a Romaniei  si de asigurare a locurilor de munca ce se vor realiza in parteneriat cu presedintele Traian Basescu . Acestea sunt,,cheia succesului”. Locurile de munca sunt cele ce vor rezulta din absortia fondurilor europene pentru care nu mai exista piedica legala sa se infiinteze, ca tot nu avem dorinta sau putinta de a le accesa.
Valoarea monedei euro a scăzut  vremelnic la mai puţin de 1,27 dolari, cel mai scăzut nivel din toamna anului 2010 încoace. Situaţia monedei euro s-a degradat galopant, atât din pricina dificultăţilor majore întâmpinate de Grecia, cât şi a sentimentului că Ungaria, ţară care nu e în zona euro dar e percepută la bursele asiatice şi latinoamericane ca şi cum ar fi, nu va face faţă greutăţilor ei. Nimeni nu poate contesta cu argumente convingătoare lipsa de înţelepciune a ofensivei anticapitalistă a lui Sarkozy, materializate în taxa pe tranzacţii financiare. Principala ei virtute ar fi să le creeze alegătorilor francezi senzaţia că preşedintele lor e un cavaler al dreptăţii sociale, care, spre a atenua criza datoriilor şi a economisi la buget, nu le scoate bani din buzunar doar muncitorilor şi sindicaliştilor precum şi prosperilor agenţi de burse.
Masuri originale de atenuare a crizei se gasesc si-n Romania, reforma din sanatate de exemplu. Sa terminam o data cu romanii saraci  si bolnavi care impiedica rasa ariana romaneasca sa fie sanatoasa. Saracii bolnavi care se incapataneaza sa se insanatoseasca in spitalele de stat. Cum sa o facem ? Privatizam autoritatea statul din sanatate. Adica colectam bani pentru sanatate ca si pana acum (exceptie fiind ca introducem coplata) si transferam atributiile autoritatii statului (de organizare, monitorizare si administrare ) unor privati (case private). Transformam  Salvarea in serviciu de taxi de sanatate cu dispecerat 112,  dand dreptul  operatorilor  acestui tip de servicii si administratiei publice locale care daca a preluat spitalele fara sursa de  finantare si i-am mai redus din fonduri cam cu 20% (fara sa existe proteste serioase), sa faca si servicii de salvare.
În fapt însă, tranzacţia cu pricina e un demers pe care, pe drept cuvânt, l-au respins nu numai britanicii şi bursa pariziană, ci şi germanii, câtă vreme nu poate favoriza decât fuga de capital şi slăbirea pieţelor financiare europene si nu consolidarea zonei euro. Realitatea este că, pentru relansarea financiară şi economică a Bătrânului Continent, Europa este nevoie nu de mai puţin, ci de mai mult capitalism care însă, pe fondul măsurilor de austeritate şi a tăierilor bugetare preconizate peste tot, par imposibil de impus. Dar misiunea supremă  a europenilor rămâne restabilirea încrederii  pieţelor în stabilitatea monedei euro. Ea nu se va putea reface însă nicicand cu demersuri unilaterale dictate de interese electorale particulare, precum cele propuse de francezi.
 Ascultandu-l pe Boc spunand „companiile de stat trebuie sa aduca bani la buget nu sa consume”realizez ca inteleapta-i constatare este cam tardiva, dar oricum mai bine mai tarziu decat niciodata. Ca sa scapam de griji in ceea ce ne priveste, eu propun ca noi(altii decat membrii PD-L) sa donam la bugetul de stat  ½  din salariu si pensie, lunar( alea care mai sunt) ca sa poata guvernul sa infiinteze acele locuri de munca promise pentru cotizantii PD-L,  macar pana la finele anului. Urmeaza o campanie electorala  costisitoare. Trebuie sa intelegem sacrificiul facut de guvernanti sa fure tot ce se poate si ce nu se poate fura din Romania, pentru a desfiinta corupia . Daca nu mai este nimic de furat coruptii raman fara obiectul muncii.  Modificarea Constitutiei in acest sens sau cele propuse de guvern este inutila si costisitoare .Sunt si pareri contrare care spun ca Romania este o tara asa de bogata incat todeauna va exista ceva de furat .Merita incercat?  Costitutia nu mai exista de mult in fapt; sa pui cetateanul sa voteze pe banul lui… este mai simplu prin asumare.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Costa mai ieftin si oricum  se plateste acest cost de functionare a parlamentului. Privitor la drepturile constitutionale… (pai, ele nu mai exista) : Dreptul la viata –daca ai bani sa-l cumperi, dreptul la munca –doar pentru cariera si fericirea guvernului, dreptul la justitie –pardon, ce obraznicie: sa beneficiezi de lege fara sa ceri voie de la guvernanti.
Uite cazul Nicolae : el este judecat pentru ca a beneficiat de o lege( imorala ), cine a dat legea a fost pacalit si este o victima. Asa ca, daca nu avem bani si nu ne putem permite alegeri locale la termen cum sa ne permitem sa facem referendum pentru modificarea Constitutiei, mai ales ca in fapt drepturile nu mai exista si nimeni dintre cetateni nu a protestat.
Regionalizarea si modificarea legii administratieii publice locale, sau deficitul structural - mofturi ale democratiei apuse- nu merita efortul; asumarea este cea mai eficienta forma pentru ca nu trebuie sa se si voteze, oricum voturile au fost numarate inainte de procedura de vot. Avem specialista in domeniu sa ne traiasca ca ne scapa de cheltuiala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu