joi, 26 ianuarie 2012

CUM ISI POATE DETURNA NAVA UN COMANDANT

Cand destinatia comandantului nu coincide cu destinatia pentru care poporul si-a luat biletul.
Poporul şi-a făcut datoria:a fost supus măsurilor de austeritate severe.
Este de data aceasta rândul politicienilor să asigure stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate, nu avem nicio şansă. Cu stabilitate politică, cu înţelegere între partide vom reuşi cu certitudine", a mai spus el.


Ca sa nu gresesc in comentariul meu o sa redau definitia termenului de stabilitate;


STABILITÁTE s.f. Însusirea de a fi stabil, solid, trainic; soliditate, statornicie; fermitate. ** Durabilitate, trăinicie. ** Faptul de a-si păstra locul, de a nu fi miscat din loc; fixitate. ** Spec. (Fiz.) Proprietate a unui corp de a-si mentine pozitia sau de a reveni în pozitia initială. ** Situatie sigură, fermă. - Din fr. stabilité, lat. stabilitas, -atis.


Acum vom vorbi doar despre doua tipuri de stabilitat,e pe care presedintele le-a invocat, si anume cea politica :asa cum exista prin deturnarea exercitiului democratic in parlament si politizarea excesiva a institutiilor statului.
Voi nuanta modurile in care poate fi interpretata stabilitatea politica de catre specialistii in stiinte politice;

Stabilitatea politica poate fi descifrata in multe feluri. Pentru unii, ea inseamna continuitate, consecventa, consistenta in afacerile publice, cum zic anglo-saxonii (public affairs). Pentru altii, chestiunea se refera la calmul vietii unui stat neimplicat in rascoale, revolutii, razboaie, confruntari de strada de mare intensitate. O alta categorie de oameni este de parere ca e stabilitate cand regele in scaun traieste mult, cand presedintele sau, in general, conducatorul statului isi incheie linistit si cu bune rezultate mandatul, nestanjenit de cetateni si de aparatul de stat si nestanjenindu-i la randul sau. Altii opineaza ca pulsul stabilitatii poate fi luat urmarind dinamica guvernamentala. Altfel spus, zi-mi cate guverne ai schimbat intr-o unitate data de timp ori calculeaza-mi ce longevitate au avut, ca sa-ti spun daca situatia politica din tara ta este stabila sau nu!
Cred ca in principiu toti cei care gandesc intr-una din formulele mentionate au dreptate, stabilitatea politica fiind posibil de analizat din toate aceste puncte din vedere. Asta nu inseamna insa ca ea nu poate fi inteleasa si altminteri. Ca sa dau exemple suplimentare, mai putin directe: putem face prognoze pe seama fenomenului in discutie pornind de la dinamica populatiei. Ma refer aici atat la rubricile nasteri–decese, cat si la fluxurile inregistrate sub coloanele migrare (cei care pleaca)–imigrare (cei care vin).
Observand modificarile cantitative la capitolul natalitate–mortalitate si constatand ca, nu foarte incet, Romania se aliniaza tot mai mult statelor occidentale cu o populatie imbatranita, luand in seama si migratia fortei de munca romanesti in corelatie cu afluxurile asiatice prezente tot mai consistent pe piata noastra, nu e greu sa prognozezi o instabilitate viitoare nu foarte indepartata, o criza nelipsita de complicatii etnice, poate rasiale. Ea va fi greu de gestionat de un stat obisnuit sa fie mereu cel putin cu un pas in urma lucrurilor, incapabil sa analizeze marile tendinte si sa elaboreze strategii valide, desi foarte performant pentru a se perpetua pe sine insusi in formele arogante, abuzive, hraparete cu care se straduieste sa ne obisnuiasca

Cu alte cuvinte” STABILITATEA „ pe care pretinde presedintele ca o avem, daca o discutam privind strategia de Reformare a Romaniei sau modenizare a ei, este prin definitie o utopie deoarece nu are sustinerea cetatenilor. Nnu exista o pace sociala, nu exista o guvernare fara sincope, luand in calcul ca suntem la guvernul Boc IV, avand in vedere demiterea guvernului Boc I, formarea guvernului Boc II si remaniera acestuia de doua ori, daca adaugam si celelalte doua criterii rata mortalitati (este mare) , rata natalitati(este mica) si efectul migratiei(este in crestere-agravat de exportul de medeci sau pesoane bine pregatite , mai ales tineri)


"Va trebui să ne asigurăm susţinerea propriilor cetăţeni cu resursele pe care le producem. Asta înseamnă să avem partide responsabile, care înţeleg ziua de mâine”
Aici cred ca presedintele se refera la Stabilitatea social, spunand ca nu ne permitem decat ce avem acum. Dar situatia, prin perceptia cetateanului, este ca resursele sunt guvernate prost si in interesul unui grup partinic. Din acceasta cauza exista revolta si neacrederea;
Resursele limitate, somajul si bogatia dezechilibrata (in special a guvernantilor) tind sa duca la tensiuni sociale la pierderea credibilitatii si autoritatii guvenului dar si a societatii civile. In aceste conditii  se asteapta ca mediatorul sa actioneze ca un factor de stabilitate sociala, prin contributia la rezolvarea conflictelor, deoarece consecinta de a reveni la stabilitate la nivelul societatii este marea miza si scopul final al medierii . Pentru a obtine relatii pasnice, fara violenta, deoarece numai un climat de pace si stabilitate asigura conditia esentiala a dialogului si progresului, presedintele trebuia sa vina cu solutii.


,,Este de data aceasta rândul politicienilor să asigure stabilitatea ţării şi continuarea proceselor de reformă. Fără stabilitate, nu avem nicio şansă. Cu stabilitate politică, cu înţelegere între partide vom reuşi cu certitudine", a mai spus el.
Dupa care spune:
,,Toate partidele politice susţin că pot moderniza România. Nu pot fi credibili spunând că reformează România când ele nu s-au putut reforma ele însele”
Inteleg ca se refera si la partidele din coalitia de guvernare. Nu inteleg atunci de ce nu cere demisia guvenului si trecerea la un guvern de tehnocrati care sa garanteze corecta gestionare a treburilor tarii in anul 2012 si corectitudinea alegerilor si de ce nu obligativitatea partidelor sa se reformeze.Oricum Traian Basescu este un mort cu ochii vii inchis pentru viitor in turnul Cotriceni in asteptarea suspendarii ,care a devenit o chestiune de timp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu