joi, 12 ianuarie 2012

Cand minciuna, indolenta si ambitia guverneaza.

Curajul, intr-o societate guvernata de frica, este un exces de moralitate. Si totusi anul 2012 a debutat  printr-un act indraznet - politica curajului, multumita domnului Raed Arafat.

  ,,Curajul este o stare pe care cu totii o avem mai mult sau mai puţin”. Din pacate tot mai putini dintre noi o afisam. Curajul este oarecum incompatibil cu ideea de succes a societatii actuale,  din cauza multor tari comuniste, mentalitate cu care am ramas multi dintre noi. 
Intelegem succesul prin urmarirea exclusiva a interesului personal, prin tradarea colegului de munca sau cel putin izolarea acestuia, prin smerenie in fata sefului, prin eliminarea in mod neloial a concurentei etc.
 Meritocratia si competenta devin doar vorbe frumoase pe care, bineinteles, le folosim atunci cand avem nevoie. Curajul nu tine de mase de oameni ci de individ. Acesta se manifesta la nivelul fiecarei persoane in parte in functie de personalitatea fiecaruia. As putea spune chiar ca,  de fapt Curajul este Liberal. Este liberal deoarece tine de decizia individului,  in libertatea acestuia de a se manifesta deschis, responsabil. Curajul este atunci cand spui ceea ce gandesti fara sa iti permiti sa faci acest lucru. Cand spui ce crezi fara sa ai spatele acoperit. Curajul este cand alegi sa faci fata concurentei aratand ce poti tu sa faci fara sa iti consumi energia eliminandu-i pe ceilalti. Curajul este atunci cand, desi iti este foame, sete, nu taci in fata celui mai puternic decat tine. Curajul este si asumarea responsabilitatii pentru ceea ce faci sau spui. “ a scris  Adriana  Țicleanu pe blogul ei
Dl Raed Arafat a demonstrat ca are curaj, acest curaj a trezit o parte a societatii care a iesit in strada, dupa un lung rastimp, in care impotriva evidentei instalarii unui regim criminal nu mai protestase nimeni public (adevarata capcana a legii sanatatii nu se discuta inca).
 Casa Nationala de Sanatate este si ramane colectorul fondurilor de sanatate (fonduri care in fapt sunt bani privati ca si contributiile la fondul de pensii), si exercita in continuare autoritatea statului (aplicarea legii).Autoritatea statului nu poate fi delegata; deci casele private de sanatate nu pot deveni autoritati in aplicarea legii. Sunt operatori intermediari ai serviciilor de sanatate; intermediar intre asigurati si operatorii adevarati ai serviciilor medicale(spitale,cabineta etc).Unde este eficentizarea sistemului de sanatate ?Introducerea acestor intermediari care vor sta cu mana intinsa la custodele fondului de sanatate? Spun custode pentru ca statul nu mai are operatori proprii nici instrumente proprii de  contractarea a serviciilor medicale, urmand sa fie facute intre privati casele private si unitatile spitalicesti. Alt aspect in lumea civilizata unde functioneaza cardul de sanatate pe care  este contabilizata contributia fiecarui asigurat si fisa medicala (cazuistica), nu exista.
Legea Reformei in Sanatate miroase a o afacere a statului cu cel mai mare fond public (bani privati colectati de statul, care-si declina obligatia de a asigura actul medical platit si urgenta publica adica ,,gratuit urgenta ,, )Oare ce inseamna asta ? Daca legea prevedea contabilizarea contributiei la data preluarii asiguratului  (de care,, asiguratorul”- casa private- sa o preia de la statul care a colectat-opana acum, si acestea sa colecteze in continuare contributiile) exista macar o etapa a reformei. Altfel statul imi ia bani si privatul obligatiile in contul unei viitoare contributii. Daca nu am beneficiat de banii pe care i-am platit pana acum cu acesti bani ce se intampla?Suna a reforma Mafiotizarii Sanatatii cu acte in regula, care are in vedere un rapt al banilor privati din sanatate pe care statul ii,, fura”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu