luni, 16 ianuarie 2012

In 1989 ne-am dobandit dreptul de a vorbi.

Romania a fost zguduita de vocile protestatarilor ,care intrun cuvant au strigat “NU  mai putem suporta regimul Basescu-Boc.Ne mintiti, ne furati  prezentul dar si viitorul copiilor nostri. Ne umiliti , aveti o desconsiderare totala pentru valori iar noi nu existam pentru voi”(putere , presa aservita)-incepand cu TVR 1, unde aceste strigate de disperare nu s-au auzit pana la ziarele locale care prezinta evenimentul ca un zero(cateva zeci de mii de romani disperati=0). Singura grija pe care o au este sa acrediteze ideea ca romanii nu sunt suparati pe putere sunt suparati pe politicieni care sunt tot o apa si un pamant.

 Sa nu mai spunem ca PD-L ul , prin vocea purtatorului de cavant, ne anunta ca singura problema retinuta este obligativitatea de a relua dezbaterea pentru reforma in sanatate sub directul apanaj al profesorului universitar Elena Udrea, ignorand  faptul ca in strada acei ,,zero”, atati cati au fost,  le-au anulat acest drept si-au retras votul si au cerut alegeri anticipate.

 Probabil ca numai daca suntem 5 miloane in strada asa cum a spus presedintele vom conta. Gresesc : cand in strada vor fi 5 miloane ei vor avea soarta Ceausestilor si sustinatorilor lor de atunci. Romania a ratat in 1992 prin evenimentele din Piata Universitatii  o deschidere europeana cel putin . Acum situatia poate fi inversa.

Motiv pentru care puterea, in opinia mea, a crea diversiunile petrecute noaptea trecuta in Piata Unirii . Forte organizate pregatite anticipat (toti avand glugi, care agresau pe oricine ii filma) fiind considerati uslasi aveau o atitudine diferita de cei care protestau pasnic in Piata Universitatii (esential cei din Piata Universitatii nu au plecat nici dupa restaurarea ordinii si nici in timpul evenimemtelor). Nu pot sa cred ca exista doua categorii de protestatari: unii civilizati si altii nu iar conjuctura i-a separat. Cred ca s-a facut o diversiune pentru a umbri protestul sincer.

Dar oricum acesti “zero” asa cum ii catalogheaza presa aservita si pe care noi toti i-am vazut  la televizor sunt intelectuali romani care s-au saturat si au cerut,, jos Basescu” intr-o voce unitara. Atitudinea primului ministru a fost fada. Recunosc ca aveti dreptate dar cale fireasca (normala ) este dialogul si institutiile statului(parlamentul), care nu mai este functional de mult, legile nu se mai dezbat se asuma, iar daca se dezbat se numara voturile tip Roberta. Dupa ce sunt adoptate tip BOC nu se aplica pentru ca ne loveste inca un val de criza (ocazie de a dubla datoria Romaniei in doi ani, a avea crestere economica fara precednt  in europa de 2% si a taia sau ingheta veniturile). Singura sansa de a obtine o scurtarea chinului, este macar sa  avem o majoritate guvernamentala legitima, formata din partide parlamentare validate in alegeri nu din independenti.

 Acei sceptici care nu mai au energia de a protesta nu sunt un argument. Este ipocrit sa spuna premierul ca stie situatia si ca oamenii au dreptate cand protesteaza,  iar tu ziar “Obiectiv de Braila” sa spui ca evenimentul este un “zero” (celalti pe cae-i stii nemultumiti nu au iesit pentru ca sunt dezamagiti de catre clasa politica). Eu am fost in strada  si nu am auzit sa existe revendicari personale si nici de grup (revolutionari); acolo au fost si voci care au spus ca politicul –romanesc are o problema de mentalitate, o problema morala. S-a cerut o reforma institutonala a statului de drept : institutile statului sa aplice autoritatea legii si nu a intereselor politice a celor care le conduc, altfel spus depolitizarea institutiilor statului. Dar toti au fost de acord ca evolutia guvernarii portocalii a readus dictatura si politizarea excesiva a tuturor institutiilor statului , dar si a puterilor in stat , fapt fara precedent. Intrun cuvant protestatarii doresc sa dobandeasaca dreptul de a trai intrun stat care ii respecta (le respecta puterea cedata vremelnic pentru a infaptui programul angajat electoral, le respecta demnitatea si nu-i jigneste otova), nu-i minte in concluzie.

Marea majoritate au inteles ca in Romania declansarea crizei  si intretinerea acesteia a fost facuta artificial, pentru a masca furtul nesimtit. Ca sa nu-l consider ipocrit pe Dl Boc nu ar  fi fost normal sa declanseze un referendum  ca sa vada cati romani inteleg si sprijina regimul actual daca nu crede in sondajele de opinie, inainte de a le multumi romanilor pentru intelegere si sprijin? Astazi Europa se uita la noi , dl Boc a vorbit la televizor pentru ei nu pentru noi. Suntem in Ianuarie luna in care se sarbatoreste UNIREA , fie ca in acceasta luna UNIREA san e scape de TIRANIE  PENTRU TODEAUNA. Sa fim constienti ca acum ne jucam soarta pentru anul accesta cel putin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu