marți, 1 noiembrie 2011

Romanul trebuie sa-si recapete increderea in el

                                                      Monika Lungu
‎"Romanul trebuie sa isi recapete increderea in el insusi. Asta este vital. Trebuie sa se uite iarasi la sine insusi cu bucuria ca a venit pe Pamant ca sa isi implineasca o misiune. El trebuie sa fie ajutat sa isi descopere propriul sau rol in societate. Lui i s-a spus mereu ca munceste putin sau ca munceste prost, in vreme ce producea bunuri de care el si ai lui nu se bucurau. Astfel lui i s-a insinuat ca raul care il inconjoara i se datoreaza, ca el e flamand, infrigurat si prost imbracat pentru ca nu munceste destul! Asta nu trebuie sa se mai intample. Ca sa-si recapete increderea in el insusi, el trebuie sa aiba insa incredere si in cei care il conduc. Este o conditie la fel de importanta pentru ca dorinta de reconstruire a tarii sa nu ramana o vorba goala. Daca ii va lipsi iarasi increderea in cei care il conduc, el se va simti inca o data inselat si cred ca este singurul lucru pe care romanul nu il merita, dupa atata suferinta. El trebuie sa nu se mai simta ca un copil ratacit intr-o padure."
Mircea Ciobanu, Convorbiri cu Mihai I al Romaniei, Humanitas 1991.
Menirea  blogului meu ,a paginii deschise pe facebook, este asta de a provoca o discutie pe tema titlului abordat. Am postat cateva idei ,dar nu aparuse  nicio reactie. Astazi am bucuria ca s-a intamplat ,ce astept de o luna sa se intample.Postarea doamnei Monika Lungu este un raspuns la asteptarile mele . Multumesc doamnei, chiar daca postarea dumneaei nu este o reactie la postarile mele, important este faptul ca gandim aproape la fel.Tratamentul pe care l-a suportat cetateanul roman in diversele regimuri (pe care le-am trait si eu), a fost acelasi .Intelectualul a fost umilit in toate regimurile pe care le-am trait intrun fel sau altul. Spun ca in regimul muncitoresc, criteriul de baza era originea sanatoasa ,il promova pe apartinatorul acesteia direct in nomenclatura , sau altfel spus in omologul clasei politice de astazi .Competenta sau cultura veneau in urma promovarii in mod,, firesc.”
 Desigur au existat si exceptii de la regula si posibil sa fi fost chiar substantiale, nu neg, eu vorbesc de mentalitatea acelor timpuri.
Cand nomenclaturistii , nu locuiau cu restul comunitati ,nu se aprovizionau din comertul muncitoresc, nu aveau acelas tratament. Exista o ierarhie creata prin mental,  in toate cele ,( de exemplu modul de repartizare a locuintelor). Era emblematic pentru  modul in care se crea ierarhia in republica muncitoreasca, muncitorii la parter si etajul 1, la doi nomenclaturistii  mai micuti  si directorii , la 3 si 4 intelectuali. In regimul socialismului multilateral dezvoltat intelectuali au ramas doar cu etajul 3; la 4 au fost repartizati muncitorii care au pierdut etajul1 .Acum nu mai exista nevoia acestei reguli pentru ca nomenclatura are vile ,,muncite cinstit” iar restul s-au amestecat prin piata libera imobiliara. Baietii destepti in vremurile muncitoresti erau chelnerii, gestionarii, cantinierii, mandatarii etc .Acum  s-au diversificat; sunt mai scoliti mai cu staif, adica aceeia pentru care hotararile guvernului nu se aplica. Eii sunt bugetari foarte grasi, care stau pe spatele bugetarilor foarte slabi. Care la randul lor stau pe spatele celor deja pauperizati din economia reala, atat cat mai exista ea. Dar sunt investiti cu AUTORITATEA  STATULUI si protejati de institutiile statului. Primul in top este insusi presedintele cu intreaga sa familie (mafiota). Adica controlul vamilor s-a oprit la Prahova si Constanta , controlul declaratiilor de avere nu exista la acest nivel, traficul cu arme , exclusivitatea in cazul terminalului proprietatea al fratilor Basescu de la Capul Midia privind gazul lichifiat. Dl Becali are dreptate ,nu presedintele sau premierul au produs evenimentele de la meciul Petrolul-Steaua. Ele sunt consecinte ale arogantei fata de respectarea legilor, a servitorilor din clasa politica  a acestor ,,mafioti”. Primarul de la Deda  si fii sai, primarul de Neamt si dictatul local in materie electorala, primarul de la Craiova primul infractor al puteri eliberat, senatorul Voicu aflat in aceeas situatie cu primarul de Craiova ,eliberat pentru a mentine suprematia in Senat al coalitiei si mai nou primarul de Ploiesti ,care-si permite sa fie seful galeriei care ameninta cu sange.
Toti romanii sunt terorizati ,toti . Exceptiile despre care am vorbit sunt un procent mic din  populatie, dar ne domina prin tupeu si nesimtire ,pe care le etaleaza , prin protectia autoritati statului mafiot, legiferat prin asumare evident. Cum este posibil ca profesorii sa castige drepturile salariale in unele instante si sa piarda in altele speta fiind aceeas?  Cum este posibil ca vorbind despre regionalizare,  in cateva judete sa se castige in instanta dreptul la referendum in acesata speta, si-n multe altele sa fie respins acest dret de instanta ? Cu atat mai mult cu cat  in legislatia romanesca ,scrie ca modificarile granitelor teritoriale nu pot fi modificate, decat prin initierea unor acte normative care au la baza o consultare in prealabi a cetatenilor.
Traim in dictatura in aceste zile, o dictatura pe care Lenin a prevazut-o, dictatura burgheziei rosii care este mai rea decat dictatura ceusista .  Cea veche se respecta dreptul la viata (proasta), dreptul la cultura si dretul la sanatate. Acum am ramas cu singurul drept castigat in 1989 dreptul de a vorbi sau mai clar dreptul de a gandi.
,,Gandesc deci exist” . Exist deci pot fi eu. Voi puteti sa fiti voi sau nu existati in realitate , preferati sa fiti negrii pe plantatile PDL-iste?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu