joi, 24 noiembrie 2011

Romania in foame


                                              

Cred ca trebuie sa discutam despre probleme serioase , una din ele fiind creata de recenta polemica intre rusi si americani si posbilile urmari ale axei Bucuresti-  Washington.
Preşedintele rus, Dimitri Medvedev a imbrăţişat miercuri  retorica violentă  a Războiului Rece ameniţând  că va distruge, dacă va fi necesar, scutul american antiracheta  pe care SUA plănuieste să-l instaleze în Europa." Partenerii noştri din NATO nu arată  deocamdată  niciun fel de disponibilitate de a lua în considerare ingrijorările noastre  legate de arhitectura scutului European  antirachetă, ceea ce ne convinge că planurile lor sunt îndreptate impotriva Rusiei", a declarat, miercuri, preşedintele Dimitri Medvedev ,amenintân   ca  va distruge, dacă va fi necesar, scutul american antirachetă  pe care SUA plănuiesc să-l instaleze în Europa. Potrivit Daily
Casa Albă  i-a dat imediat replica lui Medvedev, anunţând că Washingtonul nu îşi va modifica sub nicio formă  planurile. Scutul faţă  de care Rusia obiectează  atât de ferm este destinat să doboare  rachete venind dinspre state imprevizibile precum Iranul, dar va fi operaţional abia peste câţiva ani.  Kremlinul a respins însă asigurările date de SUA şi iniţial a cerut - dar a fost refuzat - ca Rusia să  fie partener egal în acest proiect, reaminteşte Daily Telegraph. Oare Iranul este o amenintare pentru Romania? Nu ,pentru  America da .Dar adevarata amenintare  imediata ,este imposibilitatea de a ne imprumuta pentru acoperirea obligatiilor bancare pe care le-am contractat recent. Guvernantii si Presedintele a inceput sa umble in lumea larga ca sa gaseasca noi finantatori. BNR –ul va mai putea imprumuta guvernul pana la o limita  pe care o impune marimea rezervei. Atingerea  acestei limite este aproape , caci vin si ratele la imprumuturile  facute. Absortia fondurilor europene nu se prefigureaza si nici China, nici Israelul, nu se arata a fi dispus sa investeasca in Romania. Pe rusii, i-am eliminat singuri prin politica proamericana. Luptele din interiorul UE  care au ca scop distrugerea monedei euro,  nu sunt noi ,dar acum au devenir acute. Krugman spune ca incercarea de a crea o moneda europeana comuna a fost una dintre acele idei care a reusit sa treaca peste orice linie ideologica. “Ea a fost intampinata cu bucurie de americanii de dreapta, dar si de britanicii de stanga, pe cand conservatorii englezi s-au opus, considerand-o un pas spre o Europa social-democratica”, afirma economistul.
EURO  a fost pusa sub semnul intrebarii si de americanii liberali care s-au temut ca tarile nu vor putea sa foloseasca politicile monetare si fiscale in lupta contra recesiunii.
Acum, ca proiectul euro este pe cale sa se prabuseasca, ce ar trebui sa invatam?, scrie Krugman, argumentand ca a auzit doua idei, ambele false. Prima este ca problemele Europei reflecta, in general, esecul statelor cu o politica de protectie sociala puternica, iar a doua - criza din Europa impune o fiscalitate austera iminenta in SUA.  Cu privire la prima idee Krugman admite ca toate tarile europene ofera beneficii sociale mai generoase, dar exemplul Suediei si al Canadei, tari recunoscute pentru asistenta sociala ridicata, care au reusit totusi sa slabeasca din puterea crizei. Mai mult decat atat, economistul afirma ca daca ne uitam in lume, putem observa ca factorul determinant pentru dobanda-cheie nu este nivelul datoriei, ci cel al imprumuturilor in moneda proprie. Un exemplu in acest sens il reprezinta Japonia, care are datorii mai mari decat Italia, dar si Marea Britanie, ale carei perspective fiscale arata mai rau in comparatie cu cele ale Spaniei. “Ceea ce s-a intamplat este ca, intrand in zona euro, Spania si Italia s-au redus la statutul de tari din lumea a treia care trebuie sa se imprumute in moneda altuia, cu tot cu lipsa de flexibilitate care decurge de aici”, explica Paul Krugman. Tarile din zona euro pot face subiectul intreruperilor de capitalizare, in conditiile in care ele nu pot tipari bani, nici macar in stare de urgenta. “Iar rezultatul este ceea ce vedeti acum”, subliniaza economistul.America, pe de alta parte, se imprumuta in dolari, motiv pentru care nu are aceeasi problema. Krugman atrage atentia asupra esecului masurilor de austeritate peste tot unde au fost aplicate si avertizeaza sa ne ferim de acei ideologi care incearca sa transforme criza in functie de propriile agende. “Daca ii ascultam pe acei ideologi, vom sfarsi cu totii prin a ne face propriile probleme, diferite de cele ale Europei, dar cel putin la fel se grave”, conchide economistul Propunerea recenta privind globalizarea datoriilor uniunii statelor europene  dar si controlul bugetelor tarilor membre este relevanta ,confirmand ca economistul are dreptate. Tradus pentru noi in statul mafiot al Presedintelui , care l-a nominalizat recent dl Ponta, ca fiind o colecta de oamenii incompetenti dar mai ales santajabili, pusi sa conduca mafiile din agricultura, energie, finante, piata fortei de munca, justitie, sanatate, administratie centrala si publica etc legitimate de partidul stat (PDL) care produc in continuare o dihotomie a Romaniei intre cei care au numai drepturi si care au numai obligatii. Nu pot, sa nu imi amintesc apelurile lui Tariceanu si a altor liberali, reali oameni de dreapta ,pentru adoptarea unor masuri reale in vederea dezvoltarii economice. Chiar la plecarea de la guvernare cand a predat fraiele guvernarii a lasat un plan de masuri privind dezvoltarea in continuare economica si o viziune privind sectorul energetic care astazi este preluat de USL, pe care noii guvernanti l-au aruncat la cos.
. Măcar din analiza stării noastre de azi,se poate vedea asa cum  arată Ludwig von Mises in descrierea sa , derapajul sever al portocaliilor de la capitalism. Iar dacă  capitalism nu e, atunci despre socialism nici nu ne putem gandi. Cu toate ca , PDL este un partid socialist etatist, care a adus Romania in cea mai aberanta dictatura, a distruge neamul in interesul lui..
Capitalismul este.un concept economic aparut in conditii similare celei de astazi in Romania.
In Anglia secolului al XVIII-lea, condiţiile erau cu mult mai precare. În această situaţie socială îngrijorătoare s-au ivit începuturile capitalismului modern. O parte dintre acei indezirabili, dintre acei oameni săraci, au încercat să organizeze mici ateliere, în care se puteau produce anumite lucruri. Aceasta a fost o inovaţie. Aceşti inovatori nu produceau bunuri scumpe, destinate exclusiv claselor superioare; ei produceau bunuri mai ieftine, pentru uzul tuturor. Şi aceasta a fost originea capitalismului, aşa cum îl cunoaştem astăzi. A fost începutul producţiei de masă, care este principiul fundamental al industriilor capitaliste.
Dezvoltarea capitalismului constă în obţinerea de către toţi a dreptului de a servi clienţii mai bine şi/sau mai ieftin. Şi această metodă, acest principiu, a transformat întrega lume, într-un interval de timp relativ scurt, făcând cu putinţă o creştere fără precedent a populaţiei .Asa va ajumge Romania sa-si vanda aurul, moastele sfinte, rezervele naturale si sa-si decimeze intelectualiltatea inutila ,chiar incomoda.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu