marți, 11 octombrie 2011

Venali , omenii zilei.

In tineretea mea Dl Amedo Lazarescu, ii numea venali pe ipocritii –demagogi care populau din belsug politicul romanesc. Dupa  Dex  venali reperzinta o categorie de oameni lipsiti de scrupule ,care sunt gata sa se lase cumparati in profida normelor morale.
Este adevarat ca   ipocrizia si demagogia  sunt comportamente , ale pesonajelor cu un caracter venal. Dar sofismul este un melanj cu toate ingredientele descrise mai sus.
Am avut ieri parte de prestatia unui sofist de talie nationala ,care incerca sa motiveze ca legitima si democratica infiintarea unui grup parlamentar a uni partid , fara a participa in alegeri .
Adica ,cetateanul cand a votat ,nu a dat un mandat unui program de guvernare care era format din   promisiunile electorale (solutiile la problemele existente), el a votat  oameni fara nimic in spate fara gir politic.
Acestia pot forma sau desfiinta partide cum doresc sau mai concret dupa interesele lor ,pentru ca nu au nici-un angajament electoral.Nu au nevoie de votul cetateanului pentru ca democratia ne cam incurca.
Dreptul  de a participa la legiferarea actului de guvernare poate veni de la cei cu care pot forma majoritati in parlament , adica noua definitie a ,,Autocratiei” este majoritatea venala.
Personajul la care ma refer nu este nimeni  altul decat  Marian Sarbu liderul UNPR . Sincer nu stiu sa traduc titlu acestui partid parlamentar ,cu grup in parlament ca si cum a participat in alegeri., ca este vorba de o uniune  sau  unitate  nationala chiar nu are importanta.
Faptul care mi-a atras atentia ,era ca domnia sa comunica cu mandrie,  partidul sau atentie are reprezentare in teritoriu (adimistratia publica locala) prin fatul ca au intelegeri cu 250 de primari care au acceptat sa candideze la urmatoarele alegeri pe listele UNPR.
Altfel spus ca au sustinut in teritoriu 250 de primarii cu bani guvernamentali in schimbul promisiuni de a candida pe listele lor. Astazi   adevaratul lider  Gabriel  Oprea anunta  fundamentarea  unei platforme de civice de centru –stanga la care sa adere patronate ,sindicate , cetateni si chiar partide  care sa propuna legi sau idei legislative.
 Carcotasi vor spune nu este o noutate si a sustine comunitatile locale este chiar normal,da dar a le conditiona este venal , adevarul fiind ca sa  mai practicat .Nu poti fi immoral  si sa sustii  ca formatiunea ta este morala. Argumentul fiind ca nu ai  cerut in timpul  functionari  coalitiei   guvernamentale alte ministere sau functii , nu ca alti din coalitie au cerut sau au obtinut . Au cerut ca anumite primarii sa fie sprijinite (cumparate ) cu procentul  pe care-l aveau negociat din fondurile bugetare si alte funtii incepand cu esalonul doi .
 Ramane sa constatam noi cine sunt venali, primarii care s-au pretat  sau cei care ii primesc ca pe niste trofeie valoroase?
Socul a fost mai mare cand am aflat ca marea majoritate vin de la PSD ca si grosul parlamentarilor care compun grupul parlamentar UNPR , concluzionand ca venali PSD
si-au  gasit un locul dupa chipul si asemanarea lor.Vestea  buna fiind ca PSD –ul  scapa de venali, implicit USL-ul , pentru ca si din celelalte partide au plecat venali.
Dar noutate este ca intr-u partid pe care puterea il prezinta ca un stalp al Miscari Populare necesara ca sa reprezinte  Dreapta  in Romania se aduna cu zel oameni de stanga, scuzati greseala , venalii nu au doctrina  ei au doar lipsa de caracter.
 Privind  dualitatea  caracterului ,astazi   adevaratul lider  Gabriel  Oprea  anunta , fundamentarea  unei platforme de civice de centru –stanga, la care sa adere patronate ,sindicate , cetateni si chiar partide ne parlamentare probabil , care sa propuna legi sau idei legislative. Frumos se incareaza in implicarea  directa a  cetateanului in decizia legislativa , nu prin  reprezentanti (alesi),as putea spune chiar popular  de tip european. Finalul anuntului insa tradeaza intentia  si anume nevoia de a aduna voturi de oriunde . Anuntand ca  la alegerile unrmatoare UNPR –ul isi pastreaza identitatea care identitate  cea a platformei civice? Nu pentru ca ar insela cetateanul , el poate sa se declare un sustinator al acelor idei .Asa ca liderul a lamurit  citez ,, acolol unde avem primari si presedinti de consilii judetene eligibili ei vor fi sprijiniti de ambele partide PDL si UNPR.
”Cum poate sustine acest partid ca au primari sau presedinti da consilii judetene daca nu au participat in alegeri am lamurit acest aspect.
Anuntul avand un singur scop daca veniti la noi veti fi sprijiniti si de PDL , evident se adreseaza  acelor care sunt in opozitie in special  celor din  USL ,exemplu fiind  Buzau ,probabil Bihor etc.
Astfel sa decis DREAPTA ramane apanajul PDL , practica confirma, UNPR  are un singur proiect  ,,Economatele”sub obladuirea  armatei , inceputul  l-au facut déjà  trei paini la o adeziune asa arata centru-stanga.
Presedintele anuntandu-ne  ca Romania nu mai suporta statul social asa ca a aparut  partidul social venal nu popular.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu