marți, 18 octombrie 2011

Eu cred in Liberalism

Dl Corcan in editorialul sau  ne intreaba in ce credem? Si pretinde ca nu-i raspunde nimeni.
.Indraznesc  sa-l contarazic ,o sa-i raspund ,dar  inainte de toate as avea cateva remarci la afirmatiile  domniei sale .Uniunea Europeana  nu a fost constituita  pe ideea unificarii  economiilor , este o confuzie cu fosta  piata  CAER ,care a functionat  in perioada  comunista in Europa  de Est , fostele tari socialiste ale europei
.Principile  pe care s-a constituit UE, libera circulatie a marfurilor ,persoanelor si  a serviciilor , siguranta  si cresterea bunastari cetatenilor sunt fara echivoc.
 Aderarea la moneda unica euro este conditionata de cresterea economica  si de  deficitul  balantelor economico –financiare , altfel spus  se impune o congruenta economica. Afirmatia referitoare  la faptul ca Europa de  astazi  s-a construit  pe  o doctrina  crestina , este prea  confuza si lasa multe semne de intrebare.
 Daca se refera la crestin- democratie are partial dreptate , dar  sa  dai cezarului ce este al cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui, nu inseamna  statul  social ,care se bazeaza  si
pe social-liberalism , implicarea  cetateanului in deciziile care-l privesc,  prin principiul personalismului , adica un cetatean implicat care se simte util si indispensabil comunitati.
Urmatoarea afirmatie care ma cutremura, fiind o cofuzie grava impardonabila pentru un ziarist sa confunzi  islamismul cu fundamentalismul.Acreditand  ideea prin care certifici ca  credinta in Alah , inseamna sa fii terorist  de tip camicaze este o proba de incultura indubitabila.
Asa se explica confuzia in care se afla domnia sa, nu cred ca  doctrinele care in general sunt filozofii despre modul de functionare a societatilor si a ordinelor sociale cer vreun sacrificiu  cu atat mai putin sacrificiul supreme sa mori .De acord  cu faptul ca oameni sunt idealisti si sunt dispusi sa faca sacrificii pentru idealul lor , dar exista  o diferenta  clara intre doctrine si ideologii ,a nu se confunda.Revolutia  pasoptista de exempul a fost  o revolutie bazata pe doctrina liberala , dar a avut un deziderat  dreptate si fratie. Despre doctrina democratiei liberale nu am auzit , recunosc sunt ,, vinovat “,m-am straduit am citit despre toate doctrinele consacrate exemplu ; comunismul, cele populare despre care am vorbit  déjà, socialismul, conservatorismul, feminismul, ecologismul, ordoliberalismul etc,dar  despre  democratia liberala , puterea poporului liberala  nu am auzit.Privind cele doua  concepte ,primul fiind crestin- democratia  ,pe care o vede ca pe o teorie privind ordinea sociala bazata pe etica crestina fara continut material , pentru ca domnia sa este rupt  de ideea ca in lumea capitalista aplicatia liberala nu doctrina.  Economia de piata a adus bunastarea , pana si China a aplicat economia de piata . Ca sa se inteleaga,  este vorba de initiativa privata  si proprietatea  privata ca motoare ale economieie, in sensul adaptari la principiul  raportului cere oferta egal profit.
Viziunea sociologica  a domnului Lazaroiu privind  descentralizarea  si regionalizarea : cu scuzele de rigoare dar descentralizarea  si regionalizarea sunt principii europene angajate  in alinierea la UE in momentul aderarii .
Nu am observat  sa  fi angajat  domnul Lazaroiu asa ceva atunci, dar mai stii …o fi fost si- n guvernul Nastase .
Privind prestatia domniei sale in calitatea de ministru  ,este de notorietate  ca  viziunea privindu-i pe bogatii  care au venituri de 800 lei, faptul ca asigurati sunt asistati , faptul ca asistati sunt in fapt mituiti electoral pe stat de plata (ca si cand el nu facea parte din guvernul care da acele sume).Legea  Asistentei Sociale cu care se lauda este o insirare de principii fara nici-o aplicabilitate
.Cred in faptul ca Romania are nevoie de o aplicatie liberala pentru a reface economia. Statul minimal in fiscalitate, o libertate a egalitati de sansa in promovarea  competentelor in demnitati si functii publice pentru a aduce un trai mai bun si reface increderea in clasa politica.
Aceste nevoi inseamnand  aplicatii ale doctrinei liberale .Cred ca trebuie sa aplicam si valorile socialiste , privind protectia celulei de baza a oricarei  sociatati familia ,care este apanajul colegilor din USL si ar mai fi loc de o reala protectie sociala care le revine tot lor
.Nu neg ca este necesar si o atentie asupra conservarii culturii nationale si a indentitati ei.,, Sufletul trebuie sa creada in ceva care exceed cu mult ofilitele combinatii pragmatice”, da de accord,  daca  nu exceed  dilentatismul  domnule Corcan .
 Dar de unde nu-i , nici  dumnezeu nu cere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu