sâmbătă, 8 octombrie 2011

Democratia, ne cam incurca?

Oare? Eu cred ca doar  Cratia creata artificial , a inceput sa va incurce.
Dupa castigarea alegerilor prezidentiale in 2004,  proaspatul presedinte a ignorat pentru prima data vointa poporului (demosului),  inlaturand de la guvernare partidul care a obtinut  cel mai mare numar de voturi.A fost primul gest  antidemocratic , asa a inceput in Romania  autocratia (dictatura Basescu).Nu a produs reactii atunci ,abuzul fiind comis, pe fondul unui stari emotionale  de resentiment fata de PSD, care pleca, de la  o guvernare si ea cu usoare paragdime nedemocratice. Altfel spus guvernul Tariceanu,  nu a avut un suport  democratic ,ci un suport prezidential pentru a forma o majoritate in parlament .Unde a functionat  totusi  democratic ,aduc ca argument faptul ca Adrian Nastase a fost presedintele Camerei Deputatilor  si Vacaroiu presedintele Senatului. Schisma dintre liberali si democrati (PDL-isti) a salvat  functionarea democratica  atat  a executivului cat si-a legislativului.Cele doua viziuni diferite, cea proamericana a presedintelui  si cea proeuropeana a premierului , in privinte de politici externe a produs  in fapt  ruptura aliantei DA.Singurul guvern  format  democratic in mandatele  domnului presedinte Traian Basescu a fost cel din 2008,dintre  PDL si PSD, dar el a avut un scop precis sa elimine PNL –ul de la  putere, dovada ca nu a tinut nici macar un an.Din acel moment prin iesirea PSD-ului de la guvernare am intrat in Autocratie  pura ,declarata  ca politica asumata a partidul de guvernamant  prin vointa presedintelui.Oare  a consultat puterea , poporul? Cand a introdus  ;taxa fofetara , taierile salariale, concedierile ,  cand a practicat  de trei ani un program de devalizare  a tari  prin cele trei proceduri ,marirea inflatiei,marirea fiscalitati ,reducerea consumului,care inseamna o cadere impusa economiei..Efectul fiind marirea  deficitelor  din  bugetul de  stat folosite ca ,,baubau “ nu vom mai putea plati  pensile,salariile, asistenta sanitara, educatia etc
.Raspunsul este daca nu dorim sa crestem economic ,oricum prabusim bugetul si in mod sigur  vom ajunge  in situatia Greciei. Diferenta fiind ca ei au ceva au turism ,noi nu avem nimic dezvoltat.
Vointa politica actuala doreste sa nu exploatam  ce avem ,pentru ca ,avem resurse si potential de dezvoltare economica cum  nu intalnesti in multe tari europene , incepand cu agricultura si terminand cu aur ,cupru ,gaze naturale chiar si petrol.
Totusi ,dl.Stolojan pardon tovarasul Stolojan , se referea   la pretul  Cratiei , a inceput sa-i incurce  promisiunile  facute aliatilor  si ne  onorate, de segregare etnica de exemplu . Pe fondul pierderii increderii cetatenilor ,dovada mimetismul cromatic sub care se prezinta in alegeri, santajul aliatiilor  este tot mai ferm si mai evident.Proiectele de  aburire a electoratului sunt din ce in ce mai greu de infaptuit ,apropierea alegerilor  acutizeaza neintelegerile, dintre  comunicatori care pana  acum pareau  uniti in fapte si simtiri care au devenit  antagonici si incoerenti . Sunt primele semene ca au pierdut controlul, ramane de vazut  daca  mai pot  fura alegerile .Daca vor reusi nici nu vom mai discuta despre  DEMOCRATIE  acum  mai discutam macar, caci in fapt nu mai EXISTA de mult din 2010.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu