vineri, 12 octombrie 2012

Prietenii pot fi falsi ,dusmanii sunt intodeauna autentici




Cateodata trebuie sa fii propriul tau erou pentru a-ti salva sufletul.Mai ales atunci cand constati ca oamenii fara de care tu crezi ca nu poti trai , pot trai fara tine.
Omul trebuie sa aiba si prieteni si dusmani. Fiecare din ei sunt utili .Prietenii sunt cei care tu crezi ca te invata ce trebuie sa faci sau iau asupra lor ceea ce tu trebuie sa faci .Dar nu-ti vor spune niciodata crudul adevar, din dorinta de a te proteja. Dusmanii sunt criticii tai duri,care pot fi cruzi, dar te obliga sa faci ceea ce trebuie sa faci. Peste toate disputele neortodoxe specifice unui inceput de campanie electorala ,adevarul despre Romania este mai mult decat crud. Evident , in aceasta confruntare nicio forta politica nu-l vede, nu-l discuta. Fiecare din ratiunile lui ,USL-ul pentru ca realitatea le-a aratat ca nu este de loc usor sa reporneasca motoarele economiei romanesti si ,,prietenii “ europeni-americani nu au interesul ca asa ceva sa se intample . Opozantii lor , pentru ca nu vor si nu accepta ca trebuie gasita o solutie in accest sens ,ei fiind captivii intereselor ,,prietenilor” europeni-americani.Urmatoarea batalie electorala se va da intre aceste doua interese ale pro- europenii portocalii si interesele americanilor si cei care doresc un acord cu europenii si americanii de a uni interesele lor cu interesul de a reporni economia si nu a o transforma in fier vechi vandabil.
Modurile de abordare sunt cunoscute si depasesc cu mult regulile consacrate ale ,,stangii “care miza traditional pe regula “voturile aduc banii”  si-a ,,dreptei” care miza pe faptul ca banii aduc voturi.

Pentru a reporni economia este in primul rand nevoie de existenta unei piete si a unei cereri care depind amandoua de veniturile populatiei . Marea majoritate a acestor venituri sunt realizate din salarii.Din valoarea muncii statul ia de la angajator si angajat 45,5%  la plata salariului ,dupa care , pentru orice cumparatura, mai ia 24% sub forma TVA –ului si inca 50% din costul carburantilor sub forma de accize sau un alt procent de la celelalte produse accizabile plus taxele si impozitele locale sau indirecte (taxa de drum , etc) .
In final valoarea reala care se reintoarce la producatori este o treime adica 18,16% din valoarea muncii .Atentie insa,  in aceasta suma vorbim de toti producatorii inclusiv cei de utilitati care sunt primii benficiari ai sumei , de multe ori fara concurenta.
Reactia fireasca  in fata unei astfel de realitati este sa-ti pui intrebarea cum supravetuiesc cei din economie ? Simplu,  prin evaziune sau prin statutul de debitori rai platnici la stat.
Munca la gri de unde scoate patronul banii negrii .De ce ii scoate ?Pentru ca impozitul pe profit este mai mic decat darile pe salarii si astfel creste profitul si scade impozitele pe salarii.
Fapt acceptat prin coniventa de salariat pentru ca pe termen scurt castiga si el.Dar daca ajunge, sa aibe probleme de sanatate ,sau la pensie ?Ce se intampla?

Cred ca primul examen pe care ar trebui sa-l dea orice politician,  indiferent de culoare in acest moment,  atunci cand doreste o functie publica ,este programul de guvernare pe care-l sustine si rolul sau in acel program. Mai concret , aportul pe care-l angajeaza pentru acel program.
,,O,de ar fi voit Dumnezeu sa cunostem toate lucrurile prin instinct si prin sentiment! Dar natura ne-a refuzat acest bine ; dimpotriva, ea nu ne-a dat decat foarte putine cunostinte de felul acesta ; toate celelalte nu pot fi dobandite decat prin rationament." - Pascal ,  si ca sa poti face diferenta intre "Cine nu stie ca nu stie, e prost - ocoleste-l!
 
Cine nu stie ca stie ,e adormit - trezeste-l !Cine stie ca nu stie ,e nepregatit - pregateste-l !
 
Cine  stie  ca  stie, e intelept - urmeaza-l !, este nevoie de intelepciune.

Cine poate vedea ca exista o ipocrizie voita in continuare de a prostii. Un exemplu este faptul ca parlamentarii   sunt mai presus decat alesii locali , pentru ei nu exista regula de a pierde mandatul in momentul migratiei politice ,pot forma majoritati care nu au rezultat din vointa poporului in continuare chiar si dupa exemplul in care ne-am trezit cu un partid parlamentar care nu a participat la alegeri .Alesii locali nu au dreptul sa paraseasca partidul pe listele caruia au candidat ,chiar daca au fost alesi uninominal in cazul primarilor decat daca sunt exclusi din acel partid. Chiar daca partidul lor a schimbat  alianta in care au fost alesi , deci au schimbat si ideologia  guvernarii .

Vorbim de coruptie si de combaterea ei dar permitem ca,  functie de interese,  sa faci jocuri parlamentare care sa permita o guvernare impotriva celei imputernicite prin vointa cetatenilor care s-au exprimat prin vot.Vorbim de o democratie a majoritatii parlamentare , nu de o democratie reala (puterea poporului). Mai ales in situatia in care niciun candidat nu intruneste acel fatidic 50%+1 din voturile valabil exprimate si te trezesti cu un teleportat care nici nu a candidat in colegiul pe care urmeaza sa-l reprezinte.

In  acelasi an in care regulile s-au schimbat de trei ori , la locale regula majoritatii simple este cel care are cele mai multe voturi intr-un singur tur de scrutin. La referendum 50%+1 din numarul celor cu drept de vot .La parlamentare obligativitatea  la 50%+1  din voturile exprimate , nu valabil exprimate  si redistribuirea in ordine descrescatoare a voturilor obtinute de candidati la nivel national si nu la nivel de colegii.Unde mai exista democratia ? Unde mai exista reprezentativitatea si responsabilitatea fata de electorat?

In dictatura ,cineva te foloseste cum vrea. In democratie , ai dreptul sa-l alegi pe cel care o sa te foloseasca asa cum vrea el.Nu este greu sa te lasi batut ,greu este sa intelegi de ce trebuie sa te lasi batut. ,, Daca nu ai griji si dusmani este posibil sa nu te fi nascut. Prietenii pot fi falsi ,dusmanii sunt in totdeauna autentici “Problema omului este ca de multe ori el este dusmanul sau prin ignoranta , prin frica , prin prostie etc.In ecuatia dreptate, drepturi, ratiune, interes, obligatii romanul nu a avut niciodata un cuvant ferm, de cele mai multe ori chiar daca realizeaza ca dreptatea , drepturile, interesul ii sunt incalcate , a prefereat sa-si terfeleasca obligatiile decat sa aibe o actiune rationala.,, Plecand de la principiul  ca ,,un optimist este un om insuficient de informat”sau ,,daca la o intrebare iti raspunde un filozof , un analist politic , nu mai intelegi ce-ai intrebat. Mai ales ca atunci cand esti fericit  se spune ca nu trebuie sa afli de ce? Pentru ca s-ar putea sa-ti treaca fericirea.Multi dintre noi am fost fericiti dupa locale .Ma intreb,cati mai sunt fericiti acum?!
"- Preoţii n-au salvat niciodată vieti , însă toată lumea se roagă la ei şi le acordă încredere pentru a-i salva in viata de apoi. Medicii, în schimb, salvează în fiecare zi mii de oameni, însă toată lumea îi injura. În ultimele două decenii nu s-a făcut nici un nou spital mare. În schimb, s-au închis multe spitale mai mici.  Comparativ cu numărul de biserici care aproape s-a dublat.”Departe de mine sa minimalizez unul sau altul dintre cele doua nevoi ale natiuni - sanatatea sau credinta dar noi avem nevoie sa ne salvam dreptul la viata  in aceeasi masura cum ne ingrijim de viata vesnica.
Tembilismul intelectual acut este de vina - spune un jurnalist , poate ca are dreptate ,dar nu faptul ca exista festivaluri de tip George Grigoriu la Braila sau Dan Spataru la Isaccea . Este onorabil ca aceste doua localitati sa-si respecte cetatenii reprezentativi? Sa spui de exemplu ca partidul tau are o crestere semnificativa cu o forta gravitationala “citat din domnul MihaiUngureanu, care a vrut probabil sa spuna ca partidul domniei sale are o crestere care invinge forta gravitationala, adica se ridica,  nu cade - nu este tembilism intelectual?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu