marți, 9 octombrie 2012

In manastiri iadul nu incepe cu celalalt .Dimpotriva ,cu el incepe raiul.



Sartre  a spus ca iadul sunt ceilalti. Poate ca pentru omul fara de Dumnezeu asa si este .Grea a devenit stradania sa il rabzi pe aproapele tau ,daca telul tau nu e dragostea .Dar obstile monahale au reusit cu mult mai mult.Prin ascultare si nevointa taierii vrerii,ele au putut aseza laolalta caractere si etnii diferite, pentru ca dincolo de ele si prin ele e Hristos. In manastiri iadul nu incepe cu celalalt .Dimpotriva ,cu el” incepe raiul”a spus un iubit monah Arhimandritul  Gavril de la Zamfira .Spunea parintele ca nu este bine sa pui tot timpul intrebari, este mai intelept sa faci ce ti se spune.Marturisind ca a invatat aceasta de la un copil. Care muncea sarguincios ca sa mute un rau in gropitele facute de el ,carand continuu  galeti cu apa .Cand i-a spus ca nu o sa reuseasca ,copilul l-a intrebat, tu poti sa-l cuprinzi cu mintea pe Dumnezeu ?Asa si eu nu pot intreba .
 De ce exista reguli noi ? Care fac rau celor carora le sunt aplicate. Dar sunt prezentate ca unica solutie care sa-i salveze.
Imi doresc sa cunosc oameni ..sa vorbim,deschis..sa schimbam idei..sa imi fac prieteni. Caut ceva ce stiu ca nu voi afla..si totusi scriu..! Simt cum ratacesc prin pacla asta, cum pasesc peste gropi si noroaie, cum ma scutur de praf si ma sterg de durerea intiparita pe chipul meu..Dar dorința poate deveni realitate! Este cert! Faptul că avem puterea de a scrie, de a o duce la îndeplinire. Când nu scrii, se întâmplă pe dos, exact așa ca atunci când te duci la cumpărături și UIȚI să pui ceva pe listă, ajungi acasă și te gândești ce bine ar fi fost să fi notat.. sa ne resemnam cu esecurile?!..nu!!.. pentru ca in tine vei construi un zid care iti va sufoca fiecare principiu.
Fiecare dintre noi traieste intr-un microcosmos in care isi creaza propria lume avand ca temelie principiile dupa care se ghideaza in viata..
Microcosmosul nostru: sufletul fiecaruia, care cred ca este despartit de un zid: de o parte a zidului se afla dorinta pentru libera alegere, iar de cealalta parte se afla opusul… ceea ce nu iti doresti dar esti obligat sa faci, partea din suflet care te dezamageste si care te impinge spre acelasi gand: resemnarea.
Zidul dintre cele doua sentimente firesti este construit din circumstantele (imprejurarile) in care viata, mediul in care traiesti sau in care ai crescut, te-au impins intr-o anumita directie. Ceea ce vreau eu sa spun este ca visurile mor in noi o data cu esecurile, cu cat sunt mai multe esecuri cu atat speri mai putin la o lume mai buna. Sentimentul asta face parte din noi, este viu si traieste o data cu noi.
 Sun vehiculate cateva idei periculoase care, daca ar fi adevarate, ar fi periculoase pentru ca limiteaza acel univers  pe care mintea umana l-a creat, ar insemna involutie.
Prima aceea ca statul ar trebui sa revina ca principalul investitor (adica ,,capitalismul modern „in care privatul este subordonat statului ) singurul conectat la conducta creditelor bancare, dar nu ca un investitor  doar in calitatea de client.
 Altfel spus , singurul client credibil. Ceea ce inseamna un pas inapoi de a lua cetatenilor dreptul de a produce bunuri de larg consum (de a fi investitori in investitiile grande de exemplu infrastructura). Normal, ar spune unii,  statul este adminstratorul domeniului public.Da, dar el poate administra si prin parteneriat public-privat. Regula confirma ca investitorul sta ,corupe si administreaza prost .Un partener privat ar gestiona mai bine si ar intretine mult mai bine investitia.
Care este diferenta daca am plati folosirea infrastructurii rutiere la privat si nu la stat , taxa de drum de exemplu, din punctul de vedere al costului cetateanului - niciuna. Din punctul de vedere al calitatii drumurilor ? Ramane o intrebare.
Investitiile in infrastructura sunt o solutie pentru rezolvarea crizei?
Ar genera locuri de munca ( doar in constructii )  dar poti sa-i duci pe 60% din romani in constructii? Realitatea confirma ca in ciuda fondurilor enorme care s-au cheltuit pentru infrastructura in Romania nu avem nici infrastructura nici un buget relaxat si somajul este mereu in crestere. Deci investitiile pe verticala intr-un domeniu nu alimenteaza piata, nu cresc consumul ca sa mareasca puterea de cumparare si nu aduc fonduri suficinete la buget ca sa poata inlocui  economia in cadere.
Economic vorbind infrastructura este oportuna pentru a fi in folosul unei comunitati care sa o foloseasca dar daca economia cade,  cine foloseste infrastructura?
Departe de mine ideea ca nu avem nevoie de infrastructura . Dar nu ea atrage investitiile, asa cum afirma in mod gresit guvernantii  portocalii.
Investitiile vin daca piata le cere. Piata = cerere . Infrastructura   este  imperativa ca utilitate pentru a deservi nevoile, pentru a rezolva desfacerea sau aprovizionarea.
Revin,  nu sunt un adept al inutilitatii acestor investitii. Sunt necesare dar prioritatea in acest moment este de a reporni economia.
            A doua  ineptie - banca nationala ajuta bugetul . Ideea este falsa, banca nationala poate sa produca anumite inginerii financiare de care poate profita guvernul. Nu ma refer la rolul ei (politicile de mentinere a cursului -adica evitarea inflatiei) .Ma refer la politicile de aruncare a valutei in piata si cumpararea de lei pe care sa-i ofere ca  lichiditati bancilor comerciale pentru  a fie acordate sub forma de credite guvernului .Bugetele nu pot fi alimentate de catre nicio  banca ,ele se alimenteaza din contributiile prevazute in Codul Fiscal. Orice investie facuta de stat pe credite inseamna o scumpire a ei pusa in carca  cetateanului. Care satisface guvernantii si clientela lor,  nu nevoile  privind infrastructura sau nevoile de atragere a investitorilor. Argumentul  cel mai clar a fost acel portofoliu mare de investitii publice de peste patruzeci de miliarde de euro, cheltuiti sau, mai bine spus, risipiti in toata tara fara sa aibă efecte economice. Nu a crescut PIB-ul , nu au crescut incasarile la bugetul de stat, nu a crescut/redus somajul.
Ce se darama greu va fi recuperat. Acum pare ca totul este in cadere si aceasta demonstreaza ca politica „de stanga” („dreapta” =portocaliii ), a eliminat libera circulatie a spiritualitatii si a valorilor dar mai ales a capitalurilor. Este o politica de casta, nu de masa.
Rolul acesteia fiind de a reduce celeritatea ,de a ne obliga sa acceptam sclavia mondiala.
Aparent ,,România condusă de social-democrați și liberali este un pericol pentru baronii popular europeni care încă fac jocurile politice și economice în Consiliu. Pierzând încă un vot, ei nu mai pot să își impună când vor programele aberante. Dacă Băsescu rămâne paiața de serviciu în Consiliu, și nu social-democratul Ponta, popularii europeni mai pot să controleze Europa. Iar străinii, prin Băsescu, să controleze România Barroso a perorat despre beneficiile reciproc avantajoase ale relațiilor economice transatlantice. Dar acestea au fost avantajoase doar pentru unii, aflați de o parte sau alta a Atlanticului. Pentru interese și persoane private (unele din ele profitând de înalte funcții publice oficiale pe care le ocupă temporar, dar profitabil). În timp ce Barroso îi ilumina pe studenții americani cât de necesari ne suntem unii altora (SUA și UE) și ce performanțe economice avem împreună, acasă, în spațiul comunitar , se trăgea linia. Se făceau deconturile. Principalele constatări ale unui buletin trimestrial al Comisiei Europene pentru 2012 sună de-a dreptul deprimant. Șomajul în Uniunea Europeană se află într-o continuă creștere, afectând peste 25 de milioane de europeni. Atingând peste 10% la nivelul UE, rata șomajului a crescut în 17 state membre. Disparitățile s-au adâncit din nou între cele mai performante state membre ale UE, pe de o parte, și țările „periferice”, pe de altă parte. Situația financiară a gospodăriilor s-a deteriorat. Gradul de sărăcie în rândul copiilor a crescut. Șomajul în rândul tinerilor a atins un nivel dramatic – în unele state membre s-au înregistrat rate ale șomajului de peste 25%. În Uniunea Europeană, crește numărul de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare. Pe lângă șomeri, există aproximativ 8,6 milioane de lucrători cu normă redusă - în principal femei – și peste 10 milioane de persoane care se află într-o zonă gri situată între inactivitate și șomaj – sunt cei care au renunțat definitiv la căutarea unui loc de muncă”.
In Romania nu se cunoaste efectele pentru ca cele 200.000 de dosare penale care ar evidentia faptele sunt acoperite de  cei 4.200 de procurori numiti de Traian Basescu , in comparatie cu cele trei numiri facute de Ion Iliescu si cele patru facute de Emil Constantinescu..
Motivatia lui Ponta ca doreste sa guverneze fara a face,, nici-o greseala „in fata lui Barroso, poate sa ne fie fatala .,,Ellbert Hublard spunea ,,Cea mai marea greseala pe care o poate face cineva este sa ii fie frica sa greseasca ,,Cu timpul omul isi da seama de tot ce-a pierdut,ce-a primit , ce-l poate face puternic dar , mai ales,  cine este langa el.
Sunt trei lucruri in viata care nu se pot intoarce : cuvintele, timpul si ocaziile pierdute.
Sunt trei lucruri in viata care te pot distruge : minciuna,orgoliul si frica (sub diverse forme-gelozie, neincredere in tine…)
Sunt trei lucruri in viata care au o valoare imensa: familia , dragostea si prietenia.
Sunt trei lucruri in viata pe care nu trebuie sa le pierzi niciodata: rabdarea, speranta si onestitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu