miercuri, 15 februarie 2012

Oare, nu a evoluat nimeni ?

Titlul editorialului de astazi din ziarul local Obiectiv Vocea Brailei, este Intrati peste ei, legal, ca-n Piata Universitatii;sugestiv titlu.
Intrebarile firesti sunt: cine sa intre ? si peste cine?
Guvernantii peste administratia publica (adica prefectul peste Stancu si Simionescu) sau viceversa ? Fara indoiala dl.Corcan sugereaza prima varianta, ignorand politizarea dezapezirilor  atat de evidenta .

 ,,Cred că e un moment în care, cu ceva efort, ar trebui să facem o distincţie clară între administraţia centrală şi cea locală. Ah, era să uit: Guvernul a alocat Brăilei 70.000 de lei pentru motorină, pate de ficat, conserve de carne de porc şi apă minerală, ajutor pentru cei aflaţi în dificultate. Transportul va fi asigurat de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat, iar distribuirea produselor de către instituţiile din subordinea prefectului Brăilei. Deci, pe cine întrebaţi de modul cum au fost distribuite produsele? Pe Băsescu? Sau pe Dumitru Popa? Cum, nu ştiţi cine-i Dumitru Popa?

Stupid sa scrii un articol intreg in care sa-i responsabilizezi  pe cei din USL ,pentru un sinistru (Nenorocire mare care se abate asupra unei colectivităti; catastrofă de mari proportii; prăpăd; urgie; dezastru; calamitate), pe care nu-l poti gestiona deoarece se refuza sa fie recunoscut de catre guvern si reprezentantii lui in teritoriu (prefecti), pentru ca a putea cheltui sau aproviziona, in timp util, trebuie sa am calea legala. Legea 215/2001 republicata in 2007 imi da dreptul si capacitatea de a rezolva treburile si nevoile cetateanului, dar ma conditioneaza de respetarea legalitatii . Un sinistru instalat si nerecunoscut legal ma obliga sa nu actionez decat cu ce am prevazut in bugetul pe care l- am diminuat anul acesta si in jumatatea anului trecut cu 14 %.

 Acelasi ziar  la sectiunea social titreaza:
,,Brăila se află pe lista celor patru judeţe afectate de viscol pentru care Executivul a alocat bani marţi, prin HG, 244.000 de lei, după cum a anunţat ministrul Gabriel Berca. "Astăzi, în şedinţa de guvern, am adoptat o hotărâre prin care am alocat o sumă de 244.000 de lei pentru patru judeţe, cele mai puternic afectate de viscol în această perioadă. (...) Acest ajutor constă în motorină, pate de ficat, conserve de carne de porc şi apă minerală", a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, la finalul şedinţei de guvern.
Sumele propuse prin HG sunt următoarele: pentru judeţul Brăila - 70.000 lei, pentru Buzău - 35.500 lei, Călăraşi - 52.000 şi pentru Vrancea - 86.500 lei.
Distribuirea ajutorului umanitar cade în sarcina instituţiilor din subordinea prefectului, iar cheltuielile legate de transportul produselor se suportă de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat", a explicat Gabriel Berca. Ministrul a precizat că "acesta este un prim sprijin pe care îl acordă Guvernul României sinistraţilor, urmând ca în perioada următoare să analizăm posibilităţile financiare pentru foarte multe comune din această ţară, care au fost grav afectate de viscol".
Se stie ca suma alocata de Guvern pentru dezapezire  este de un milliard de euro, iar suma data prin hotararea recenta, in afara de faptul ca este ridicol de mica este impartita pe criterii politice. Daca comparam suma acordata judetului Buzau cu cea acordata judetului Braila si sitatiile existente in cele doua judete nu mai trebuie nici un comentariu. Judetul Braila are o suma dubla cu toate ca situatia este sub control, fata de Buzau unde mai sunt localitati in continuare izolate, la care nu s-a ajuns inca. Dar noutatea in politizare este facuta de ministru Gabriel Berca , care a subsituit rolul de,,administer(slujitor) al autoritatilor locale prefectilor care din garantii respectarii legalitatii au devenit slujitorii cetatenilor care au primari portocalii. Nu numai a ajutoarelor finantate de la rezerva de stat ,ci a celor colectate de la socitate civila care au ajuns la Bordei Verde (primar PDL-ist). Binenteles ca brailenii care au facut donatiile nu au probabil ceva de reprosat, ei au facut acest gest ca sa ajute oamenii care au nevoie (nu are importanta culoarea politica a primarului), bine ca au ajuns la oamenii care se afla in nevoie. Dar sa dai prefectului sa imparta ajutoarele din banul public dupa placul lui, ocoleste legea si mai ales transparenta actului administrativ.
 Daca il ascutm pe seful Inspectoratului pentru situatii de urgenta care spune; ,,În vederea prevenirii deceselor prin hipotermie a persoanelor fără adăpost şi a celor din spaţii neîncălzite, în incinta sălii de sport a Şcolii cu clasele I VIII Spiru Haret din Brăila sunt cazate 15 persoane, iar la Centrul Social de Găzduire în Regim de Urgenţă din Şos. Râmnicu Sărat nr. 115 al Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Brăila sunt cazate 31 persoane. Spre satul Drogu, din comuna Galbenu, se acţionează cu două utilaje şi 42 angajaţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie Brăila, pentru deblocarea drumului judeţean DJ 203A. În Drogu, se află un tânăr de 18 ani, care acuză degerături la membrele inferioare, în urma participării la acţiunile de deszăpezire. Acesta va fi preluat de o ambulanţă şi transportat la spital, a precizat maior Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Brăila. Rezulta ca sub directa comanda a ministruli de interne se incalca exact ce s-a cerut la investire: sa aplice legea, sa fie impartiali si transparenti.
 Atunci  va intreb domnule Corcan :cui protestez? Oare cel care imparte este asa cum ar fi legal Consiliul Judetean? (nu Bunea Stancu -el executa) sau Consiliul Municipal? (nu Simionescu).  A facut prefectul o evaluare a nevoilor si a decis in consecinta?
Oare acest guvern  este un guvern de sacrificiu care are un singur rol sa preia mortul (responsabilitatea unei visterii aproape goale ) si sa imparta portocaliilor ce a mai ramas? Evident intrebarile sunt retorice nu o sa raspundeti. Pentru ca in primul rand ar trebui sa va raspundeti dumneavoastra. Oare ati evoluat?
La viitorul tur de scrutin vom afla cine a evoluat  si cine nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu