miercuri, 21 noiembrie 2012

Frustatii universali


,,Libertatea este in continuare ceva ce trebuie cucerit “Boris Pahor
Nu renunta la ideal, renunta la persoanele care vor sa te convinga sa renunti la el.
Pentru ca ,,in durerea fizica dar si in cea morala omul este todeauna singur.”
Multe dintre problemele din viata noastra ar disparea daca am vorbii uni cu altii ,in loc sa vorbim unii despre altii.
,,Cand spun prostii toata lumea ma tolereaza ,cand spun un adevar toata lumea ma uraste “(Johann Wolfgang von Goethe)
.Am retinut ce scrisese un protestant din Piata Universitatii pe o placarda pe care o purta. ,,Vreau oameni educati de calitate si bun simt ,modele pentru societate,pentru copii si tineret. Nu cred ca frustatii care fac acum scenarii corespund acestei nevoi.
As dori sa va spun ca eu insumi sunt un frustat (traiesc in Romania), dar exista o mare diferenta intre frustatii apartenenti unui partid (la o familie doctrinara si ideologica) si frustatii fara nicio afinitate politica, mai corect, spus universali ,care au un singur crez - interesul.,, A fi mare nu-i mirare. A fi om ,e lucru mare ”spune o vorba din popor.
Teoretic partidele politice sunt asocieri deliberate de cetateni (cu drept de vot) care se asociaza si militeaza pentru o misiune publica un regim (democratic ,autocratic etc ). Comunistmul s-a dorit a fi un regim umanitar care prin natura sa de panaceu al aspiratilor si al nevoilor trebuia sa fie solutia regimului ideal.Plecand de la ideea unei constiinte umane care sa creeze o societate ideeatica in care fiecare sa munceasca dupa puteri si sa consume dupa nevoi.
Evident utopia ideei incepe de acolo unde nimeni nu a definit care sunt limitele nevoii si limitele puterilor de munca ale fiecarui individ in parte.
Confiscarea mijloacelor de productie si improprietarirea statului in numele cetatenilor cu ele nu a rezolvat problema, desfiintand astfel capitalismul (dreptul privatului de a produce bunuri de larg consum) si confiscarea puterii de catre partidul muncitoresc sub diverse forme pervetit ulterior a fost singurul reviriment adus de acest regim.
Plusurile si minusurile nu doresc sa le abordez, insa o sa subliniez un singur mare dezavantaj , si anume, ca un astfel de regim sterge personalitatea si libertatea de exprimare ,precum si libertatea de a circula, intru-un cuvant orice forma de libertate .
.Partidul stat stie tot ce este bine sau rau ,intimitatea ta devine limitata, gandirea ta personala nu conteaza , cei care au trait acele vremuri inteleg ce vreau sa spun.
Se spunea ca in regimurile ,,democratice” unde statul de drept (suprematia legii) se ridica peste dictatul unui partid, iar pluralismul politic este garantat . De asemenea, proprietatea si dreptul privatului sa fie concurent cu statul in producerea bunurilor de larg consum si existenta unei piete libere creeaza exact premizele unei libertati reale , unde functioneaza principiul pluralism –toleranta in care cetateanul sa-si poata alege partidul care-i reprezinta cel mai bine interesele .
Partidele sunt asocieri de cetateni care sunt afini prin gandirea lor privind regimurile doctrinar (totalitatea principiilor unui sistem politic, științific, religios din punct de vedere politic sau invățătură, sistem, teorie din punct de vedere economic) sau ideologic (stiință care are ca obiect de cercetare studiul ideilor, al legilor și al originii lor din nevoia rezolvarii nevoilor cu care se confrunta comunitatea).,,Valoarea omului se masoara dupa greutatile biruite de el” spunea Voltaire.
Deoarece cine cunoaste puterea cuvintelor are grija cum le foloseste. O sa mai fac o precizare - principiu ( element fundamental, idee de bază pe care se întemeiază o teorie, un sistem politic,lege fundamentală a unei științe, a unei arte etc.)
Cer scuze pentru aceasta introducere plictisitoare dar inevitabila pentru ceea ce vreau sa va transmit .
Zilele aceste am citit diverse abordari in care personaje politice frustate prezinta opiniei publice diverse scenarii in care diversi politicieni fara tata, fara mama, fara doctrine ,ideologii sau principii discuta ca in targ ce partide pot fi preluate ,cum trebiue actionat si cum isi pot imparti sfera de influenta. ,,Prostia este nemuritoare ”(Caragiale)
Speculand frustarile din interiorul fiecarei formatiuni politice , frustari inevitabile mai ales in pragul alegerilor si acutizate in maratoanele electorale aparute in ultima perioada in care nu mai exista perioada de respiro (alegeri locale, parlamentare, europarlamentare, prezidentiale la intervale scurte) aceste scenarii pot fi simple intoxicari sau tentative de manipulare a electoratului, aparand in perioadele preelectorale sau chiar sunt utilizate ca arma politica in campaniile electorale pentru a crea absenteism la vot.
A, sa nu ma intelegeti gresit ,,frustatii universali ” exista si-n randul celor care au state vechi intr-un partid.
Oamenii politici cu bun simt ar spune despre aceste afirmatii ca aberez.Oamenii care nu sesizeaza nuantele ma pot intreba dar USL –ul , ce este?De aceea o sa precizez ca USL-ul este o alianta electorala cu o misiune publica de a impiedica vasalizarea Romaniei pentru interesele gruparii Basescu. Ca nu se poate ca cineva sa vina din afara si sa preia o filiala ,o constructie politica realizata prin asocieri doctrinare in timp de douazeci de ani este fals . Se poate credea ca filiala Partidului Democrat (condusa de familia Vasioiu) o sa dispara ? Filiala construita in saisprezece ani a fost spulberata in doar sase ani.
Ce nu te omoara te face mai puternic , in schimb ce te raneste ramane acolo vesnic. Aceasta este reteta pe care o folosesc iar instrumentul este banul.
Cine credea , ca anumite personaje politice care s-au aflat conjuctural in atentia publica, ca o alternativa la un politician local foarte puternic isi poate permite sa vina la una din fortele politice pe care a avut-o adversara si sa pretinda sa o „preia el ”, ca si cum ar cumpara legume in piata.
De acord, politicul este zona in care se duce lupta pentru cucerirea puterii (dreptului de a face legi) este arta compromisului ,dar a compromisului pentru realizarea misiunii asumate, nu pentru a vinde vehicule politice care sa duca la ciolanul dorit.
Suntem in campanie electorala fiti atenti la astfel de devieri , pentru ca va anulati orice sansa de a ne redresa .Cred in continuare ca trebuie sa avem rabdare, multa rabdare.
Asa cum spune vorba poporului ,,Rabdare,rabdare,rabdare si cand nu mai poti rabdarea este leacul”
Dar si intelepciunea dupa zicala ,,Da-mi Doamne seneritatea de a intelege , capacitatea de a discerne si puterea de a le suporta.”
Confundarea raspunderii cu libertatea a adus omenirea in pragul catastrofei.
Politicul trebuie umanizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu