joi, 29 septembrie 2011

Gripajul partidelor



Teoria din politologie ,axiologie , praxilogie , mentioneaza  ca exista posibilitatea erorilor voite sau nevoite, in decizia partidelor , plecand de la definitia partidelor si scopul lor.
Partidele, sunt  asa cum legea partidelor  precizeaza , asocieri liber consimtite de cetateni care sunt indreptatiti legal sa se asocieze, pentru a realiza o misiune publica.
Misiunile publice, nu sunt interesele unor grupuri de a ramane sau a intra la butoanele comenzii pe banul public.
 Folosirea butoanelor in interesul public care servesc in aceias masura interesului personal, este o forma de compromis acceptata ,daca nu, impiedica  dezvoltarea  comunitati  in prioritatile ei  , sau nu face ca  factura pentru  aceasta dezvoltare ,sa fie scumpa.

Prima cauza o unui gripaj apare atunci cand  misiunea declarata  in programe este deturnata de  cei care vremelnic detin puterea in interiorul partidului.

Puterea, inseamna ca prin alegerile statutare un grup de membri ocupa poziti din care pot hotara  modul de abordare a problematicii  , filtrarea informatiile care  pot vectoriza actiunile politice a membrilor, sau detin autoritatea interesului, prin  posibilitatea desemnarii propozabililor in diverse functii .
Atunci cand intr-o situatie speciala, hotararile date la nivel national nu tin cont de vointa organizatiilor sau consultarea nu a fost una sincera ,daca a existat, interesele fiind satisfacute partial pot aparea gripaje.
Dar mai  poat  exista si forme mai atipicae  de gripaj atunci cand activitatea este voit  obstructionata prin jocurile  de interese, altele decat cele care apartin partidului.
Controlul adversarului  asupra partidului  prin confiscarea deciziei  , sau  prin santajarea acelor care decid ori  prin ai cointeresa personal.pe cei care decid strategia partidului sa ia deciziile dorite de adversari.
Sunt situatii, cand cei angajati in batalia pentru realizarea misiuni publice  o abandoneaza.
Retragerile fiind strategice , prin implicare de complezenta  sau  absente ne permis de lungi.
Dar mai exista si frustarea sau dezamagirea care pot motiva aceste comportamente, mai ales daca  stachetele pentru a participa la realizarea misiunii publice sunt ridicate si nu depind de disponibilitatea de a muncii sau de competenta  pe care o ai .
Criteriul cu greutate al decizie fiind modul cum te poti in-plic-a.
Mai ales ca ultima demonstratie facuta la recenta consultare a electoratului a certificat disponibilitatea concetatenilor nostri de a-si vinde votul.
Atunci cand toate acestea se complementeaza si mai exista un egocentrism aproape vecin cu cultul personalitati ,care din pacate nu este prea agreat  de cei care monitorizeaza activitatea   ca  de exemplu, electoratul, presa locala cu care ai contact  rezultatul este evident scaderea electivitati.
Mai ales daca prestatia nu este la un nivel fara repros. Starea se acutizeaza  si risti sa intri in bataliile electorale fara activul de partid (membri implicati), pe care-i poti inlocui  cu mercenarii politici sau cu proprii salariati dar asta nu  inseamna ca exista un partid , exista un grup care foloseste un partid.
Sa fabulam putin , o vorba din popor spune ca la umbra nucului batran nu creste nimic.
Dar ce se intampla daca nucul este taiat ?Nu mai exista umbra, vegetatia infloreste , oare toate vlastarele sunt flori ? Evident ca nu ,mai sunt si buruieni firescul dezvoltarii naturii ne controlate.
Dar daca exista in zona un alt nuc care consuma apa din solul zonei , acesta are radacinile mai adanci si poate lasa vlastarele noastre fara apa . Evident vlastarele se ofilesc .

Nu cred ca detin adevarul , eu insu-mi fiind un nuc batran , dar  daca  rondoul va fi vestejit  cine raspunde?
Sau mai grav cine va plati pentru  gripaje . Cred ca,toti ,dar cei  care suntem inafara deciziei  ceva mai scump decat cei care decid sau cel putin nevinovati. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu