miercuri, 28 martie 2012

Discursul meu la Conferinta Municipala a Pensionarilor

  Tinerelor noastre manuale de viata
  Tineretea este vremea invataturii, batranetea este cea a aplicatiei.
Evident vorbim despre oameni si depre nevoia de a avea langa noi oamenii care au incaruntit, pentru ca ei  sunt cele mai bune manuale in materie de viata . Oameni care au creat generatiile pe care le-au precedat asa cum suntem astazi buni sau rai.
Oameni care au fost educati si respecta si acum valorile, pentru care demnitatea nu se vinde, nu se negociaza . Oameni care au invatat ca pentru a te respecta pe tine inseamna sa-i respecti pe ceilalti. Oameni care au credinta si prin a lor credinta au reusit sa reziste urii, demagogiei, umilintelor si sa ne dea noua tot ce aveau mai bun; dovada ca vin si acum sa ne ajute.  Oameni care in ciuda batjocurei, pe care-o suporta de la actuala putere, cred in libertate, cred in liberalism si au curajul sa se organizeze, sa-si asume o parte din lupta noastra impotriva puteri  .Implicarea lor este dovada civismului de care nu ma indoiesc ca l-au avut todeauna. In acest sens macar ei ne dau o lectie pe care ar trebui sa o invatam cu smerenie. Se spune ca un om nu este implinit daca nu a construit o casa, nu a intemeiat o familie(care sa produca schimbul generatiei de main) sau nu a sadit un pom.
Eu spun ca nu poti fi implinit daca nu-ti respecti parintii si neamul. Este o problema de constiinta ,,Fa-ti griji pentru constiinta ta, nu pentru reputatia ta. Constiinta ta este problema ta personala. Reputatia ta tine de modul in care te vad ceilalti si este problema lor.” Iubirea  este panaceul oricarei suparari, imbratisarea este modul de alinare a oricarei dureri, dar daca nu le putem arata cat ii iubim si nu-i putem imbratisa pe toti in fiecare zi le putem darui un zambe. “Zambetul este ca stergatorul de parbiz ; nu opreste ploaia dar iti permite sa iti vezi drumul”. Sa nu le confundati personalitatea cu atitudinea . Personalitatea lor depinde de cine sunt ei , atitudinea depinde de cine suntem noi. Prietenia este o relatie, ca si relatia dintre mana si ochi. Cand mana sangereaza ochii plang. Si cand  ochii plang mana le sterge lacrimile. De aceea acum cand parintii nostri spirituali au venit sa ajute pe fiii si ficele lor, haideti sa-i iubim, sa ii ajutam sa ne fie pritein, sa putem zambi impreuna, pentru a avea succes, dar mai ales impacarea in constiinta noastra. Haideti sa le spunem din suflet “bine ati venit” tinerelor noastre manuale despre viata, aratandu-le ca ,,tineretea este o stare de spirit nu o stare de fapt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu