luni, 8 aprilie 2013

Este o situatie generalizata si-n teritoriu


Diana Tusa:Noi, liberalii, când reintrăm în joc?
Concentrarea puterii în mâinile unei singure persoane și exercitarea ei în detrimentul total al poporului, prin umilirea și sărăcirea constantă a populației, a condus în mod natural la formarea unei coaliții anti-Băsescu, coaliție formată din partide cu doctrine total diferite, cu personalități diverse, dar, mai ales, cu modalități de acțiune diferite.Susținerea populară de care s-a bucurat coaliția anti-Băsescu, și aș include aici nu doar USL, ca principal actor politic, ci și asociații profesionale, sindicate, lideri de opinie din diverse medii, a condus la victoria parțială din vara lui 2012 și apoi la cea definitivă din decembrie a aceluiași an.
Restrângerea puterilor regimului Traian Băsescu, imposibilitatea acestuia de a mai face jocurile, au determinat în ultimele luni, la fel de natural, o încercare de reașezare a raportului de forțe pe scena politică. Începea perioada post Băsescu...
Mult mai pragmatic decât PNL-ul, PSD-ul a înțeles imediat importanța momentului și a trecut la acțiune. Coabitarea instituțională cu președintele Traian Băsescu, inițiată de social- democrați și la care liberalii au fost doar martori, a fost doar primul pas.
Următorul, cel mai vizibil, a fost prilejuit de necesitatea numirilor noilor conduceri a parchetelor. Sub presiunea externă, PSD-ul a înțeles să acționeze, nu fără să profite în același timp de conjunctura creată prin nominalizarea unei persoane susținute fără succes și anterior. Nu cred, sincer, că premierul Victor Ponta a negociat cu Traian Băsescu ca persoană, cedând în fața acestuia și renunțând la ideile care îl călăuziseră până atunci. Cred însă că Victor Ponta s-a folosit de situația creată pentru a obține un avantaj pentru propriul partid, discutând cu cel care – instituțional – avea pixul în mână. Sunt la fel de convinsă că, atunci când situația îi va permite, Victor Ponta va fi cel care îi va da lovitura de grație actualului președinte.
Din păcate pentru mine și pentru restul colegilor mei, și de această dată, conducerea liberală a fost luată prin surprindere. Mai mult, spre deosebire de PSD care și-a asumat, cu niște costuri care se vor vedea ulterior și în funcție de intensitatea continuării luptei împotriva corupției, PNL-ul a ales în cerc restrâns (obicei devenit uzanță în ultima vreme), să renunțe la luptă și să se dea deoparte, spălându-se pe mâini.
Analizând la rece noua conjunctură creată, cred că neasumarea luptei ne va costa mult pe noi, liberalii. Pe principiul că nefiind în joc, ci doar un martor, gălăgios mai mult sau mai puțin, pe viitor vom fi puși în imposibilitatea de a mai influența într-un fel sau altul jocul început, cel puțin pe acest palier.
Ca liberal vechi nu îmi rămâne decât să sper că, totuși, în al doisprezecelea ceas, conducerea actuală a PNL va înțelege că, dacă vrei să contezi și să îți impui regulile date de doctrină, trebuie mai întâi să joci. Sper așadar că cei care astăzi conduc PNL-ul vor analiza mai bine și vor lua, înainte de a fi prea târziu, decizia de a reintra în joc - scrie deputatul Diana Tușa pe blogul său.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu