miercuri, 29 noiembrie 2017

Cand se joaca prostul cu bumerangul


Autor: 
Publicat: 11:14

Un ţipăt la unison se aude pe Facebook, plângere şi bocet mult, vorba prorocului Ieremia. Lumea bună îşi jeleşte conturile blocate şi postările şterse, chipurile, de hoarde de troli pesedişti. Neprihăniţii care salvează România în fiecare duminică între 18.00 şi 22.00, creştinii care îşi iubesc aproapele doar când cugetă ca ei, ateii care nu ar face rău niciunei fiinţe, cu excepţia semenilor atinşi de ciuma roşie - cu toţii sunt loviţi în această perioadă tulbure de persecuţia şi cenzura puse la cale în enigmatice laboratoare politice, cu o contribuţie involuntară a algoritmilor imperfecţi ai lui Zuckerberg.
Greu de crezut că are cineva în România resursele umane şi financiare pentru a pune la cale o vânătoare generală a rezistenţilor anti-PSD. Sigur, hashtagul seamănă cu simbolul Gărzii de Fier, iar "ciuma roşie" este un vechi slogan nazist, dar este puţin probabil ca inteligenţa artificială a unei reţele de socializare să ţină cont de asemenea subtilităţi neintenţionate. Iar la înjurături şi urări de dat colţu', nelipsite pe unele pagini, Facebook şi-a dovedit deja toleranţa. Până şi experţii autohtoni au ajuns la concluzia că la mijloc o fi, mai degrabă, un soi de eroare tehnică, un "bug", în termeni informatici, nu entomologici. În definitiv, de ce ar investi cineva masiv într-un efort de a-şi antagoniza şi mai mult adversarii?
Dar să acceptăm, de dragul exerciţiului, ipoteza unei campanii masive de raportare a tuturor elementelor anti-pesediste de pe Facebook-ul românesc. Ironia sorţii ar fi prea înduioşătoare în acest scenariu. Ar însemna că victimele de azi sunt atacate cu propriile arme şi strategii, până nu demult privite cu admiraţie, ca parte a unei campanii de salubrizare a spaţiului public online. Au trecut doar câteva luni de când se întocmeau liste cu deviaţionişti, pentru a fi raportaţi mai uşor, iar sursele de ştiri care nu conveneau unui grup "select" de IT-işti erau trecute la capitolul "fake news", alături de site-uri cu adevărat dubioase şi neasumate. Raportarea a fost sportul preferat al multora dintre cei care azi se pretind victime. Nu mă bucur dacă li se răspunde cu aceeaşi monedă, ci sper doar să mergem mai departe cu o lecţie învăţată: dorinţa de a cenzura, eforturile de a elimina din spaţiul public opiniile contrare şi goana de a arunca o anatemă fără dovezi, oricât de bine intenţionate ar fi, rămân ceea ce sunt - porniri nedemocratice şi periculoase.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu