duminică, 27 decembrie 2015

Când va redeveni partidul liberalilor partid?



lucian-avramescu   Încerc un răspuns după o mică acoladă pe care mi-o îngădui, prea personală pentru a interesa pe cineva. Totuși…Să birui prin tine însuți ar fi, într-un limbaj simplificat și frust, comprimând la dimensiunea unei pastile o întreagă filosofie, liberalismul. Bunicul meu dinspre tată a probat-o prin mintea și cârca lui, muncind neîntrerupt o viață.  S-a născut fără avere. A murit lâsând în urmă câteva case, pământuri și tristețea că de munca și speranțele lui democratice s-a ales praful. După miezul  nopții, când se aduna de la treburi, nota într-un jurnal evenimentele zilei, ale istoriei și ale familiei lui. Pe o pagină citesc despre primele alegeri făcute sub ocupația sovietică: școala din Sângeru era înconjurată de soldați. Finul botezat de el, Victor, cel care l-a și dat afară din casă și l-a programat pentru Canal, venit cu divizia Tudor Vladimirescu din Rusia, citea cu glas tare voturile. Dincolo de gardul militar, căscau gura, muți de uimire, sătenii, toți liberali și țărăniști. Sângeru avea doar liberali și țărăniști. Niciun vot, anunțat cu voce puternică de noul primar pus de sovietici, nu era pentru partidele istorice. Fără știrea lor, toți votaseră comuniștii! Votul, odată strigat, era aruncat în foc, pentru a nu rămâne nici urmă din el. ”Halal democrație!” nota, în încheierea paginii de jurnal, bunicul meu, în acea noapte.
Povesteam ieri că am fost câteva zile în orașul Covasna la o prietenă de familie. Ajuns la Sfântu Gheorghe, cu nepotul gazdei, după un nefericit accident de joacă al copilului, soldat cu o fractură de antebraț, am cunoscut o parte din personalul medical maghiar. Oameni de omenie, cum ar trebui să fie peste tot purtătorii de halat alb și nu doar ei. Stând de vorbă cu un tehnician de la SMURD, un tânăr de etnie maghiară, mi-a spus că el e liberal. UDMR-ist? Nu, liberal-liberal. Poate că era și udemerist ca apartenență etnică, dar structura lui era de liberal și vota cu liberalii. Era dezamăgit. Nu mai înțeleg nimic, mi-a spus el. Nu mai înțeleg ce vor, spre ce merg, ce s-a petrecut cu ei! Pare un haos dirijat! – am spus și eu, iar liberalul maghiar a încuviințat cu un zâmbet care nu era vesel.
Am parcurs câteva știri, reajuns la Sângeru, scrise de colegii mei de la AMPress sau de alte instituții de presă. Unirea, fuziunea PNL cu PDL, ce zice Blaga, cum se va tranșa numele viitoarei formațiuni și când, e Antonescu dat cu totul la fund, după ce au lucrat la el cu bomfaierul și pensula cu funingine armatele propagandei reunite Băsescu-Ponta, suie pe val Iohannis pentru prezidențiale? Decizia va fi luată pe 20 iulie. Ce nu înțeleg e când va redeveni partidul liberalilor, partid? Acum e un terci, o amestecătură de țățisme în care mestecă cu un făcăleț de lemn neșlefuit tanti Norica Nicolai, fosta mea prietenă din Prahova, care s-a împlinit atât de tare politic încât nu mai știe să răspundă la telefon. I-a crescut un fel de cur și în vorbe. În terciul ăsta mestecă urât fotomodelul Tăriceanu, calificat în exercițiul plăcut al însurătorii, ceea ce poate fi de admirat la vârsta lui, dar calificat dizgrațios în săpat breșe și spărturi în partidul care l-a făcut ministru, premier, latifundiar politic. În fiertura asta cu zemuri care încep să pută ies la suprafață pentru a flatula opinii Ilieșiu, Chițoiu, Stroe, personaj politic din dinastia Băsescu, urât moral și dizgrațios în osatura ființei lui care seamănă cu un dop de damigeană, alți gângavi și gâfâiți care au purtat, și încă mai trag de ea cât poate fi stoarsă de zemuri, legitimația liberală. Sunt mulți ”liberali” de friptură. Le tragi friptura de sub nas, devin ”reformatori„. Vedem acum rezultatul luptei diabolice împotriva partidului liberalilor, ultimul partid care se mai trage dintre filele cărții de istorie, a mereu victoriosului FSN. Băsescu poate fi mulțumit. Ponta poate dansa, așa cum dansa la emisiunea concurs a lui Adrian Sârbu, sârba sau samba sau geamparalele. Coabitarea cu Băsescu a meritat. Se pot scuipa în ochi cu prietenie. Ceea ce i-a legat, ura comună față de PNL, a dat nesperate roade. Cum, cu ce sprijin? Să fie mâna serviciilor? I-a ajutat americanii? S-au băgat cu atomica spionajului, rușii? Nu, spionii care au distrus, sper că nu de tot, Partidul Național Liberal, căruia Ponta îi ia acum sediile, fiind în incapacitate de plată, nu-s nici americani, nici ruși, nici extratereștri. Sunt de-ai noștri. Unii au distrus cu bună știință fiindcă-s trădători sau infiltrați. Alții au pierdut de proști. Și aici nu absolv pe nimeni de vina imbecilității. Cineva trebuie să curețe PNL nu doar de japițe, ci și de dobitoci.

Un comentariu: