joi, 20 august 2015

Liberalizarea asigurărilor medicale și ”banii urmează pacientul” vs măriri salariale din pix


 

 

Mărirea salariilor cu 25% pentru personalul medical nu rezolvă problemele sistemului de sănătate. Pe termen scurt și foarte scurt e o măsură disperată și necesară. Însă pe termen mediu și lung sănătatea va fi în continuare subfinanțată fără o reformă a asigurărilor care să condiționeze serviciile de cuantumul asigurării și să motiveze contribuabilii să plătească mai mult la asigurări, nu ca acum, cînd e suficient să plătești asigurarea minimă ca să ai acces la toate serviciile. De ce ar fi cineva motivat să plătească mai mult decît asigurarea minimă dacă are oricum acces la toate serviciile medicale? Asigurarea minimă obligatorie să acopere doar serviciile medicale de bază iar cine vrea mai mult, să-și facă asigurare mai mare.

Banii trebuie să urmeze pacientul, indiferent unde se duce acesta, la stat sau la privat. Avem nevoie de concurență pe piața sănătății pentru banii pacientului. Acum banii sînt luați cu forța de stat, cel care decide unde se duc acești bani și asiguratul nu are un cuvînt de spus.

Legalizarea șpăgii nu e cea mai bună soluție. Șpaga era un rău necesar care regla sistemul însă e doar o soluție de avarie. Sistemul de sănătate e un sistem care nu poate supraviețui decît prin asigurări, nu prin plata cu banii jos. Serviciile medicale sînt extrem de scumpe și fără asigurări nu pot fi suportate nici măcar de cei înstăriți. Nu prin șpagă legalizată sau coplată cu banii jos se pot rezolva problemele sistemului. Fără liberalizarea, cel puțin parțială, și flexibilizarea sistemului de asigurări, fără motivarea asiguraților să contribuie mai mult pentru servicii mai complexe,  fara eliminarea CNAS din relația asigurat-companie de asigurări-unitate medicală (de stat sau privată), sistemul de sănătate va fi în continuare subfinanțat și blocat în corupție și birocrație.

Doar prin simpla mărire a salariilor medicii pierd pe termen lung. Dincolo de deciziile politice luate la nivel guvernamental și măriri din pix, medicii și pacienții nu vor cîștiga decît atunci cînd sistemul va fi deblocat și toate părțile vor fi motivate să contribuie la un sistem de sănătate mai bun.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu